Micael lobbade för gårdsförsäljningen

Micael Lysén svarar på vår enkät. Foto: Privatbild

Han hörs i podden Ölvärlden och håller på att dra igång en ölfestival hemma i Leksand. Nu har Micael Lysén svarat på vår sommarenkät också.

Micael Lysén är ölsommelieren som tillsammans med Robert Andersson startade podden Ölvärlden. Idag får ni hans syn på saker och ting i vår enkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Jag älskar att bli överraskad. Ni vet när man i förväg föreställer sig hur något ska smaka och när man provar så är det så mycket mer. Där inte bara smaken är perfekt, där också munkänslan är magisk. Den upplevelsen har jag haft två gånger än så länge i år, den ena var Odd Island – Västkustpilsner på Växjö Ölfestival och den andra var Jämtlands IPA direkt från tank på plats i bryggeriet.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Jag tror och hoppas att det går igenom. Gärna med höjd eller borttagen begränsning på hur mycket man tillverkar per år. Jag satt med som expert åt Region Dalarna när de skulle skriva sitt remissvar och fick med en höjning av begränsningen från 500000 liter per år till 5 000 000 liter per år i deras svar. Det är tyvärr bara en av väldigt många remissvar.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag är övertygad om att ölfestivaler kommer frodas även under en lågkonjunktur. Vi kommer se fler och mer nischade festivaler. Däremot tror jag ölen kommer anpassas efter lågkonjunkturen, vi kommer nog se färre humlebomber och alkoholrika öl.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Dalabryggeri i Rättvik. Enligt mig gör de Sveriges godaste Hefe Weisbier och har väldigt hög kvalité på sina produkter. Men får nog lägga in en varning om att jag är väldigt lokalpatriotisk och skulle nog vilja lyfta fram de flesta bryggerier i Dalarna.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Hur enkelt som helst. Zum Franziskaner (Stockholm) tillsammans med Jan-Erik ”Janko” Svensson. Han räknas väl som kändis? Om inte, borde han få mer uppmärksamhet.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Tack för att ni frågar efter stil och inte specifikt vilken öl. Just nu fylls nog min varukorg på Systembolaget mest av pilsner i tysk stil. På sommarn vill jag dricka mycket, lätt och beskt, här passar pilsner in perfekt.