Fantombryggeriet ska bli ett riktigt bryggeri

Robert Hedell berättar att det nya bryggverket finns på plats och i september kommer gänget som ska installera både det och alla tankar. Foto: Montage

Fantombryggeriet Ten Hands lämnar Wermlands Brygghus och Kristinehamn för att bygga upp ett eget bryggeri i hemstaden Karlstad i stället.

Relativt färska Ten Hands har sedan starten för ungefär tre år sedan bryggt hos andra bryggerier hela tiden. Först en kortare period hos Carlstads Bryggeri och sedan hos Wermlands Brygghus.

Nu berättar Robert Hedell på Ten Hands att de fått tag på lokaler i industriområdet Örsholmen hemma i Karlstad.

– Vi bygger ett helt eget brygghus med ett bryggverk 2000 liter i nettovolym.

I själva verket är bryggverket betydligt större än så, men det har överdimensionerat för att de ska slippa problem de haft tidigare.

– Det är för att vi ska kunna producera hyfsat stora mängder även av starkare öl. Om vi gör en imperial stout idag kanske vi får ut 1000 liter på det för att det inte finns plats för mer malt. Både kok- och mäskdelen på det nya bryggverket är på 4500 liter.

Från Kristinehamn släpar de inte bara med sig delägaren Johan Eklund, som varit anställd på Wermlands Brygghus under tiden därs, utan även den burklina och de jästtankar de haft där.

– Vi har fyra jästankar på 2000 liter idag och köper fyra till, två på 2000 liter och två på 4000 liter. Så vi mer än dubblar kapaciteten.

Att gå från att vara fantombryggeri till ett fysiskt bryggeri är inte så lätt. Små fasta kostnader blir plötsligt stora.

– Det är ungefär lika spännande som skitläskigt. Jätteskönt att sätta nyckeln i låset till ett eget bryggeri, att bara ha sin egen planering att ta hänsyn till. Men det blir en ekonomisk press på ett helt annat sätt, vi har haft en väldigt låg risk och nu tar vi på oss en rätt stor ryggsäck.

– Sett till världsläget är väl det inte optimalt heller. Det är en jävligt tuff period generellt, men det vi försöker säga till varandra är att om vi överlever det här så överlever vi vad som helst.

Placeringen i ett industriområde är följden av en kompromiss där tre faktorer påverkat: läge, pris och storlek. Och det är läget som fått stryka på foten.

– Vi har tänkt Örsholmen hela tiden, men hade önskat att lokalen skulle ha legat i en del av området som var närmare centrum.

– För produktionen spelar det ingen roll, men där vi ligger tror jag att det blir svårt att ha ett taproom. Karlstadsbor är väldigt knutna till centrum när de går ut.

Bryggverk, tankar och det mesta annat ska installeras i september. I oktober hoppas Robert att produktionen ska vara igång. Johan Eklund blir den förste anställde i bolaget. Robert själv har inga såna planer.

– Jag fortsätter som jag har gjort under överskådlig tid. Jag trivs väldigt bra med vad jag gör. Men vi skulle behöva vara två på bryggeriet, så det får bli någon mer så snart som möjligt. Vi måste bara se till att det här flyger först.