Hej, hallå Micael och Sofia Lysén…

…som till helgen är med och arrangerar Smakyran i Falun. Den 9 mars på nöjespalatset Heymakers kommer besökare kunna prova öl, sprit, kombucha och delikatesser från småskaliga producenter – berätta om tillställningen!

– Målet är att samla svenska mat- och dryckeshantverkare under ett och samma tak. Vi vill ge besökarna en möjlighet att utforska den svenska mat- och dryckeskulturens fantastiska mångfald – och såklart lyfta fram de svenska mikrobryggerierna.

 

Ni anordnar också Leksand Ölfestival? Hur skiljer sig Smakyran från den och andra ölfestivaler?

– Leksand Ölfestival fokuserar på den svenska ölvärlden medan Smakyran är ett helt nytt koncept. På Smakyran vill vi ge plats åt både mat- och dryckesproducenter. Här kommer det också finnas exklusiva provningar för den som vill nörda ner sig ännu mer. Vi ger också varje utställare scentid, där de kan dela med sig av passionen och kärleken bakom sina produkter.

 

Hur har ni tänkt när ni bjudit in utställare?

– Svenska mikroproducenter av mat och dryck med stor passion och kärlek för det de gör är grundtanken. Vad det gäller hantverksöl så har vi med Stjernsund Brygghus, Gagnef Brewing, Smedsbo Slott och Sahlins Brygghus från Dalarna, Leufstabruk Bryggeri från Uppland plus Ilbatting Brewing från Gävle.

 

Finns det något öl eller bryggeri som ni själva är extra nyfikna på?

– Det ska bli väldigt spännande att testa på Gagnef Brewings öl som är lite av nykomlingar på den svenska ölmarknaden.

 

Hur känns det inför helgen? Hur är intresset?

– Som alltid inför nya evenemang så är vi nervösa och spända: Biljettförsäljningen har inte riktigt kickat igång som vi kanske hoppats, men folk är ute i sista sekund numera, så vi har is i magen och hoppas att det blir många besökare.

 

Vad tror ni om ölintresset och ölbranschens utveckling i Dalarna de närmaste åren?

– Det finns ett stort intresse för både öl och andra typer av drycker i Dalarna. Vi ser att fler krögare och bryggerier samarbetar och att kunderna efterfrågar lokala produkter. Det är väldigt kul och ger oss hopp inför framtiden.