Löfvén tydlig – kan bli fler restriktioner

Statsminister Stefan Löfvén är tydligt med att det kan bli fler restiktioner mot restauranger om trängseln på uteserveringar fortsätter. Foto: Pressbild.

Trängsel på restauranger är ett stort problem i corona-tider. Statsminster Stefan Löfvén säger att regeringen kan skärpa kraven om inte restriktionerna efterföljs.

 

Det känns som att fulla uteserveringar hos barer, restauranger och caféer har fått myndigheterna att tröttna de senaste dagarna.

I går var det smittskyddsläkaren Per Follin som efterlyste fler restriktioner, och nu säger även statsminister Stefan Löfvén (S) att man håller ögonen på utvecklingen även på allra högsta nivå.

Löfvén är tydlig med att om det ska bli förändringar handlar det inte om att släppa på restriktioner.

– Tvärtom är regeringen redo att fatta ytterligare beslut om det skulle behövs för att begränsa smittspridningen. Alla krögare ska veta att smittskyddsläkare och kommuner kan vid en inspektion komma att stänga restauranger och barer om man inte håller sig till de regler som gäller.

Han påpekar att de allra flesta sköter sig och för de krögare som fått anmärkningar har en möjlighet att rätta till sina problem.

– Är det så att man inte gör det, då ska sådana ställen stängas för då har man inte tagit det ansvar man ska ta. Då får man vara bredd på konsekvenserna.

Löfvén är också tydlig med att restriktionerna inte kommer att försvinna speciellt snabbt. Man kan inte tolka hans ord på något annat sätt än att även sommaren kommer att påverkas när det gäller uteserveringar och annat i samhället.

– Det går inte att säga nåt datum men det går däremot att säga att tänk inte några veckor, tänkt månader. Och det gäller också när det är vackert väder.