Rekordmånga nya öl väntar i sommar

Christoffer Eriksson har fullt upp med att hantera alla nya öl som ska in i det lokala sortimentet. Foto: Ronny Karlsson.

Gillar du svenska öl? Grattis, det kommer nämligen rekordmånga nya öl på Systembolaget i sommar.

Det lokala sortimentet hos Systembolaget har växt ganska snabbt de senaste åren och vid några tillfällen har det varit över 100 nya öl samtidigt.

Ölen släpps en gång per månad och är den chans som små bryggerier har att komma in i sina lokala butiker och nå ut till Systembolagets kunder. Dels lokalt i butik, men också via beställning i övriga landet.

Med minskad försäljning till restauranger och barer är det nu Systembolaget och nya öl där som gäller för allt fler.

Det har inte minst inköparen Christoffer Eriksson fått märka av. Antalet öl som ska klara Systembolagets alla tester innan de hamnar på hyllan ökar rejält i corona-tider.

Bara i juni kommer det att släppas otroliga 186 nya öl på en och samma dag. I fjol var det drygt 120 öl i juni.

– Juni är alltid en stor månad för TSLS.  Våra kunder kommer ha ett brett utbud att tillgå i sommar på hemestern, säger inköparen Christoffer Eriksson på Systembolaget.

I april släpptes det 115 nya öl och i maj blir det 80 stycken. Sommaren fortsätter sedan med en rejäl ökning av nya öl. Juli brukar vara en månad med färre nya öl, men så blir de inte i år. I år kommer det hela 128 nya öl i juli och det är en fördubbling jämfört med i fjol.

För ett par veckor sedan möttes Systembolaget av protester när man inte hann med att ta emot beställningar på det lokala sortimentet, men bara ett par dagar senare ändrades det beslutet och ölen kan återigen beställas.