Klart: Beställningar räddas på bolaget

Lennart Agén konstaterar att det även i fortsättning ska gå att beställa lokala öl på Systembolaget. Foto: Montage.

Vad sägs om ett glädjebesked för alla ölälskare så här i tuffa corona-tider? Systembolaget ändrar sig nämligen och fortsätter att tillåta beställning av lokala öl.

Det var i fredags som Beernews avslöjade nyheten om att Systembolaget stoppar beställning av öl i det tillfälliga sortimentet och i det lokala sortimentet. Reaktionerna var starka och många bryggerier såg besluten som ett hot mot deras existens.

Men nu är det klart att beställningar av lokal öl fortsätter som vanligt.

– Vi har bestämt oss för att ha det kvar som vanligt. Vi har haft folk som jobbat med logistiklösningarna och dessutom har färre färre sjukskrivna nu,  säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Under helgen har bland annat Gothenburg Brewers Guild varit aktiva i att samla svenska bryggerier och markera sitt missnöje. Under måndagen hölls också ett möte där representanter för bryggerierna träffade ansvariga på Systembolaget.

– Vi vet att det har funnits en oro bland våra leverantörer och det har gett oss extra energi till att jobba med de här frågorna, säger Agén.

Nu går det alltså att fortsätta att beställa lokala öl på Systembolaget, och det kommer att betyda mycket för många. Den försäljningen är viktigt för att nå utanför det lokala området och det är en viktig del av affärsidén för en hel del bryggerier.

Dessutom gäller fortfarande att alla butiker kan ta in öl från alla lokala bryggerier, så länge det finns en efterfrågan.

– Vi behåller det så egentligen blir det här bättre än det brukar vara för leverantörerna, säger Agén.

Däremot fortsätter det att vara stopp för beställningar ur det tillfälliga sortimentet.

Ytterligare en förändring genomförs. Systembolaget ändrar nämligen hanteringstiden för sina fakturor och det gör att alla i fortsättningen ska få betalt inom 15 dagar i stället för 30 dagar.

– Vi vill ge de mindre leverantörerna betalt lite snabbare i det här läget. Som mest går det att fakturera 25 000 kronor per dag, säger Agén.

Nu får alla ölintresserade hålla tummarna för att corona-epidemin inte blir alltför stor så att den slår ut en ännu större del av Systembolagets personal.

– Vi har nu en lösning som ska klara av en del, men man vet aldrig vad som händer. Givetvis hoppas vi på det bästa, säger Agén.