Stopp för beställning – TSLS släpps fritt

Systembolaget stoppar beställning av öl i lokala och tillfälliga sortimenten, men släpper samtidigt TSLS fritt. Foto: Systembolaget.

Stopp för beställning av öl i lokalt och exklusivt sortiment. Men också fritt för alla butiker att ta in öl som säljs i lokala sortimentet. Så förändrar Systembolaget sitt upplägg på grund av corona-viruset.

 

Under fredagseftermiddagen kom Systembolaget med besked om stora förändringar i verksamheten. Från och med lördag 21 mars är det stopp för alla beställningar av varor i det exklusiva sortimentet. Det samma gäller från och med onsdag 25 mars för alla produkter i det lokala sortimentet.

Detta görs för att hinna med att leverera de ölen till de butiker där de ska finnas fysiskt. I dagsläget har man svårt att hinna med ordinarie verksamhet på sina depåer på grund av corona-viruset.

Det innebär att öl i de ovan nämnda sortimenten bara kan köpas i de butiker där ölen finns fysiskt.

Samtidigt tas alla begränsningar för det lokala sortimentet, TSLS, bort och varje butik kan ta in de öl som de vill ur det lokala sortimentet. Tanken är att alla butiker kan anpassa sitt sortiment enligt efterfrågan och varje butik tar också beslut om hur mycket de kan utöka sitt sortiment.

Begränsningen på max tio butiker för bryggerier i det lokala sortimentet tas alltså bort. Butikerna kan också välja att ta in öl från det tillfälliga sortimentet på sina hyllor.

Det ska även i fortsättningen komma nya nyheter i såväl det lokala som det tillfälliga sortimentet. Påskölen påverkas inte av förändringen utan de går att beställa som vanligt.

– Vi beklagar och vet att detta påverkar många av er, inte minst våra minsta leverantörer, som också drabbats av restaurangmarknadens nedgång. Självklart kommer nyheter i såväl TSE som TSLS fortsätta lanseras i butik precis som vanligt. Vi gör allt för att upprätthålla ordinarie verksamhet, men nya beslut kan bli nödvändiga om situationen på butik eller depå förvärras, skriver Sara Norell på Systembolaget i ett inlägg på leverantörernas portal.

Besluten ovan gäller tills vidare och tills depåerna har tillräcklig kapacitet.

Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier, har precis fått informationen.

– Eftersom det enbart talas om att butikerna ska utöka så utgår jag ifrån att ingen butik kan dra ner på TSLS-produkter de har idag. Istället kan man få leverera till fler butiker. Rent logistiskt kan det bli ett gissel, man får beställning på enstaka lådor till nya butiker långt bort, kommenterar han.