Så kan svenska restauranger räddas

Borttagen skatt och moms kan rädda restaurangbranschen enligt Vimal Kovac. Foto: Pixabay.

Efterskänk skatt och moms för restaurangbranschen. Så vill Vimal Kovac rädda den hårt ansatta restaurangbranschen i Sverige.

Det är kris för de flesta pubar, barer och restauranger i Sverige. Coronavirusets härjningar gör att många stannar hemma i stället för att gå ut för att äta eller dricka, och intäkterna har fallit snabbt för alla i branschen.
Vimal Kovac , vd på Stureplansgruppen i Stockholm, ser en bransch som snabbt närmar sig en katastrof. Det är extremt stora värden som står på spel. I en debattartikel i Dagens Industri uttrycker han sin oro.
”Mötesplatser som skänker oss glädje och bidrar till ekonomisk tillväxt försvinner. Arbetsplatser för fler än 100 000 personer kommer inte längre att finnas kvar. Mestadels är det instegsyrken där mångfalden är påtaglig och självklar som nu hotas. I hela landet kommer våra samhällen att bli fattigare och tråkigare att besöka. Mat och restaurangbesök skänker oss glädje som förenar, det är avgörande för att Sverige i framtiden ska locka till sig internationell turism och investeringar”, skriver Kovac i sin debattartikel.
Kovac konstaterar att regeringen har vidtagit åtgärder, men att de inte är anpassade för restaurangbranschen,
”Problemet med regeringens åtgärdspaket är att kostnaden för permitteringar är för hög och att åtgärderna bygger på att tillföra företagen kortfristiga lån med anstånd av skatt, moms och arbetsgivaravgifter. Riksbankens utlåning till bankerna tillför oss ingen direkt likviditet då bankerna står för risken och kreditprövning skall genomföras. Effekten blir att majoriteten av landets restauranger inte kommer att beviljas lån.”

Men Kovac ser inte bara problem, utan har också en lösning. Han kräver snabba åtgärder för att få branschen att klara sig.
”En väldigt enkel åtgärd vore att efterskänka skatter, moms och arbetsgivaravgifter, kanske retroaktivt från 1 januari fram till september 2020. Det skulle få många av oss ta oss igenom krisen och finnas kvar efteråt. Det här är ett rop på hjälp, men framför allt en varning om att allt det som byggts upp under årtionden just nu kollapsar. Vi har alla ett ansvar att förhindra detta, men då måste regeringen agera nu.”