Exministern på väg in i Systembolaget

Göran Hägglund föreslås att bli ny ordförande för Systembolaget. Foto: Montage.

23 april utses det ny ordförande för Systembolaget. Allt talar för att det blir tidigare socialministern Göran Hägglund som tar över i styrelsen.

 

Hägglund var under många år tongivande för kristdemokraterna. Han blev partiledare efter Alf Svensson och var bland annat socialminister under en period.

Han lämnade politiken 2015 och har dessutom haft en del andra styrelseuppdrag. Nu väntas han väljas till ny styrelseordförande för Systembolaget vid årsstämman 23 april.

.– Jag ser fram emot ett spännande och viktigt uppdrag. Det handlar om en stor och betydelsefull verksamhet, som nästan alla har någon synpunkt eller tanke om, säger Göran Hägglund till Jönköpings-Posten.

Systembolaget har hamnat i skottlinjen efter att man i corona-tider ska ta bort möjligheten att beställa öl från det lokala och tillfälliga sortimentet. Gårdsförsäljningen vara eller inte vara har också varit en fråga där Systembolaget tydligt tagit ställning och fått en del kritik.

Nu återstår att se hur verksamheten utvecklas under Hägglunds ledning.

– Systembolaget är ett uttryck för en ansvarsfull alkoholpolitik som förts i Sverige i många år. Med ensamrätt på alkoholförsäljning är Systembolaget en viktig del av alkoholpolitiken. Det handlar om en balans som är svår att upprätthålla men hittills tycker jag man lyckats bra, säger han till JP.