Glädje hos bryggare som hoppas på mer

Systembolagets beslut att fortsätta med beställning av lokala bryggerier tas emot med öppna armar i branschen. Foto: Montage.

Systembolagets beslut att tillåta beställning av lokala öl möts förstås med glädje på bryggerierna. Nu hoppas man på ännu en åtgärd för att kunna klara krisen.

Det var under tisdagsmorgonen som Systembolaget meddelade att man ändrar sig och tillåter beställning av öl från det lokala sortimentet även i fortsättningen.
Det är ett beslut som skapar hopp och glädje hos de små svenska bryggerierna.

– Det är fantastiskt bra att Systembolaget inte stänger ner möjligheten att beställa lokalt och småskaligt tillverkade produkter. De ska också ha en eloge för att de drar ner betaltiden på sina fakturor, sådant kan ha betydelse för många småföretag, kommenterar Johan Håkansson på Sveriges Oberoende Småbryggerier.
Darryl de Necker i Gothenburg Brewers Guild är nöjd med beslutet och hoppas att hantverksbryggerierna ska få vara med i den fortsatta diskussionen om Systembolagets utveckling.
– Det här är extremt viktigt. Att Systembolaget kan hålla alla butiker öppna hjälper bryggerier att överleva lite längre. Vi hoppas på att få vara med i de framtida diskussionerna för att se hur vi kan hjälpa 350 craft-bryggerier utan att påverka konkurrensreglerna.
Även Skånes Dryckesproducenter ser beslutet som positivt och mycket viktigt.

– Vi har tagit del av siffror där vissa bryggeriers försäljning via depån för kategorin TSLS motsvarar nästan 50 % så det är av yttersta vikt att denna försäljningskanal hålls öppen för alla leverantörer till Systembolaget. Vi ser såklart positivt på att Systembolaget har lyckats lösa den uppkomna situationen under dessa mycket pressade tider, menar Jakob Thomsgård i Skånes Dryckesproducenter.

Nu finns också förhoppningar på att med kort varsel få en differentierad alkoholskatt, där mindre bryggerier betalar lägre skatt.
– Nu vore det ett gyllene tillfälle för regeringen att införa differentierad alkoholskatt på prov. Det är en åtgärd som kan rädda många småbryggerier genom denna krisen och kostanden för staten är försumbar eller till och med en förtjänst på sikt, till skillnad från många andra åtgärdspaket de lanserar nu, påpekar Johan Håkansson.
Även Jakob Thomsgård ser den differentierade alkoholskatten som ett bra verktyg för att hjälpa bryggeribranschen.
– En sådan skattereform skulle kosta 53 miljoner kronor vilket känns som en mindre kostnad i dagens sammanhang men samtidigt ha jättestor effekt på alla småbryggerier i Sverige.

Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier, tog också emot beslutet positivt.

– Vi är mycket nöjda och glada för att Systembolaget har möjlighet att öppna för beställning ur TSLS.