Stopp för barservering på alla uteställen

Stopp för servering i själva baren är nästa steg för att stoppa corona-visrusets spridning på uteställen. Foto: Pixabay.

Stopp för servering i själva baren. Så blir det från och med i morgon för svenska barer, där det bara är sittande gäster som gäller.

Corona-viruset fortsätter att sprida sig i landet och såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten jobbar med att begränsaproblemen.

Nu kommer ett nytt slag mot svenska barer, då det blir stopp för att servera eller ta emot beställningar i själva baren. Endast sittande gäster tillåts alltså i fortsättningen på barer, kaféer, restauranger och nattklubbar.

– I korthet innebär Folkhälsomyndighetens beslut att endast bordsservering tillåts. Det här beslutet kommer så klart att påverka många företagare och anställda runt om i landet, vi förstår det. Men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att begränsa smittspridningen, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens runt lunch.

Det innebär förstås ännu ett hårt slag för barer och restauranger, som redan kämpar med väldigt mycket färre gäster än normalt. Samtidigt kan insatserna ses som ett tecken på att myndigheterna gör så mycket som möjligt för att inte stänga till exempel barer och restauranger som i andra länder.

Regeln införs för att det inte ska uppstå folksamlingar på dessa ställen, men trots det blir det inte stopp för att servera buffé där människor hämtar sin mat själva. Efter presskonferensen kom ett förtydligande, där man konstaterar att buffé får serveras, men det får inte uppstå köer.