Starka reaktioner från svenska barprofiler

Tomt i baren. Så ska det se ut på alla svenska restauranger och barer från och med i morgon. Det möts med starka reaktioner. Foto: Bishops Arms.

Svenska barprofiler är rejält uppretade efter dagens beslut om att förbjuda barservering. Flera tror att detta kommer att driva barerna snabbare till konkurs.

Det var på en presskonferens under tisdagen som socialminister Lena Hallengren (S) presenterade de nya reglerna från Folkhälsomyndigheten. De redan hårt ansatta barerna och restaurangerna i Sverige får från och med i morgon inte servera mat eller dryck vid baren, utan får bara ha sittande gäster och bordsservering. Det retar upp svenska barprofiler rejält

– Idioti. Det kommer att hjälpa pubar att gå i konkurs snabbare, ingenting annat. Bordsservering kräver mer personal vilket innebär mer kostnader som ställs mot redan förstörda intäkter. Detta beslut kan inte ha tagits av en människa som besökt en pub någon gång, säger Maja Kozul på Biskops Arms Gustav i Malmö.

Även Cattis Ledius på Haket i Göteborg är upprörd.

– Jag tycker personligen att det här är idiotiskt. Vi har redan färre gäster och har tagit bort bord och kör inte karaoke. Hur ska vi små med noll marginaler klara oss. Hyran ska betalas och det behöver söljas många bärs för att vi ska klara det.

Jugge Hasselqvist på Oliver Twist i Stockholm är också missnöjd.

– Ett väldigt märkligt besked som vi så klart följer, men hur logistiken ska fungera har jag ingen aning om. Vi får läsa beslutet och trixa därefter, säger han.

Nader Moini driver Berggrens Öltapp i Motala, och även han reagerar starkt.

– Det är vansinne. Man försöker dra ner på personal eftersom vi knappt har gäster och nu skapar man ett behov av personal för dom få gäster som vågar sig ut. Det blir spiken i kistan för många.

Johan Morad på The Rover. Göteborg inte inte heller nöjd.

– Det är självklart inte bra, vi kommer troligtvis behöva vara mer anställda och det kommer bli dubbeljobb.  Man kommer också behöva neka folk vid dörren om alla sittplatser är upptagna.

The Rover ägs av Mattias och Anderas Jakob, som också äger Ölstugan Tullen. Där har man under tisdagen börjat att jobba med beställningar från mobilen, ett sustem som också finns på till exempel Brewers Beer Bar.