Lättnad hos krögare efter nya beskeden

Cattis Medius och Jugge Hasselqvist ser fram emot ett krogliv med betydligt färre restriktioner. Foto: Montage.

En viss glädje. Men kanske mest av allt en lättnad Så reagerar krögarprofilerna på beskedet att de flesta restriktionerna på svenska krogar tas bort från och med 1 juli.

 

Det ska visserligen hållas avstånd mellan sällskap även i fortsättningen, och inomhus får det max vara åtta personer i ett sällskap. Men restriktionerna på öppettider och serveringstider är borta och utomhus kan sällskapen vara hur stora som helst efter 1 juli. Det beskedet kom från regeringen och Folkhälsomydingheten tidigare i dag.

Det gör förstås en stor skillnad för svenska barer och restauranger.

-Det är fan på tiden. Vi har haft de hårdaste restriktionerna av alla, om alla haft våra restriktioner hade inte sjukvården behövt jobba så hårt, säger Cattis Ledius på Haket i Göteborg.

Hon ser förstås fram emot fler gäster när de kan ha öppet längre på kvällarna. Inledningsvis väljer Haket att ha öppet till midnatt, trots att man har rätt att servera alkohol senare.

– Jag tror inte att vi får nattsuddarna hit direkt. Folk har blivit vana med 20.30 och sedan blev det 22.30. De har vant sig att gå ut tidigare.

Givetvis ser hon positivt på färre restriktioner och hoppas nu att det ska bli en mer normal tillvaro framöver.

– Det har varit orimligt med alla kontroller, och jag trodde faktiskt inte att de skulle släppa på restriktionerna nu. Det känns bra att de gjorde det.

Även Jugge Hasselqvist på Oliver Twist i Stockholm gläds åt beskedet.

– Klart att det är skönt, nu tror jag det blir en jäkla fart på många ställen i sommar, säger han.

Den korta framförhållningen, de nya reglerna gäller redan på torsdag, skapar dock ett annat problem.

– Det blir svårt att få tag på personal, många har dragit vidare till andra branscher under den här krisen. Men vi ska nog klara oss, vi har det ofta lite lugnare så här års och är inte någon riktigt sommarkrog.

Hasselqvist räknar med att det ska sätta fart när det gäller intäkter, och ser fram emot att ha gäster senare på kvällarna.

– Folk vill gå ut, klart vi har märkt under juni att det ser bättre ut i kassan. Men det har varit tufft länge.

Peter Iwers är en av delägarna i bryggeriet Odd Island samt 2112:s två barer i Göteborg. Även han ser förstås positivt på att det nu blir utrymme för fler gäster varje kväll.

– Det känns jätteskönt, men generellt för branschen gäller det nu att kunna hitta personal igen. Samtidigt är det en chans för många att få ett jobb, säger han.

Han hoppas att alla restriktioner ska försvinna så snabbt som möjligt, men menar att steget som tas 1 juli är viktigt. 

– Det har inte varit en kaosartad ökning av gäster sedan det blev stängning 22.30, men folk har kommit lite mer utspritt. Vi kommer att börja med att ha öppet till midnatt på torsdag, men kan ha öppet längre om vi vill.