Översvämning av bajs när Haket renoverade

Cattis Ledius visar var bajsvattnet rann över det nya golvet. Foto: Peter Lindh

Den här veckan ska första steget i Hakets renovering vara klar. Men det har varit en tuff resa för folket på Göteborgskrogen.

Haket har haft några tuffa år på grund av pandemin och drog i oktober igång en crowfunding via sajten Haket.love för att bekosta en ny bardisk och renovering av den ursprungliga bardelen.

Men redan tidigt stötte man på problem.

– Det var en av byggarna som sa ”Jag tror att det är asbest här”, säger Cattis Ledius på Haket.

Det stämde, limmet i golvet innehöll det giftiga ämnet och i stället för att börja med det nya golvet blev det en väldigt dyr sanering. Och i försäkringen fanns en klausul, så notan på 100000 kronor gick till Haket.

Efter det upptäckte Masse Flohr att frysen pajat och om de trodde att det var slutet på olyckorna så hade de fel.

– För två veckor sen var det nya golvet färdiglagt och väggarna var klara. Då var det nån som sa ”vad är för vatten på golvet”. ”Vilket jävla golv och vilket jävla vatten?”, sa jag. Då var det det nya golvet, berättar Cattis trött.

Ett stopp i avloppet i huset hade orsakat ett övertryck som tryckte upp avloppsvatten i de nya toaletterna och ut i den nyrenoverade bardelen.

– Rören var igenpluggade, så du förstår att det var tryck där. Det är ju den i bottenvåningen som åker på det. Det var bajsvatten på hela golvet.

– Jag får puls bara jag tänker på det, men det var inte vi som orsakat det, så det gick på husets försäkringar.

Det var bara att riva upp golv och väggar igen, ställa in värmefläktar för att få bort fukten.

– Allt blev förskjutet och det dröjde innan vi fick klartecken för att täcka väggar och golv igen.

Ekonomiskt drabbade alltså inte översvämningen Haket direkt, men att inte kunna ha öppet i en del som står för ungefär halva antalet platser har varit tufft.

– Vi fick panik och maxade platserna, i normala fall har vi inte så många stolar så tätt. Men vi har fått säga nej till 47 stora bokningar. Det har varit kalas på uppåt 50-60 personer och det säger sig själv att vi inte kan ta såna bokningar när vi bara har 85 platser.

– Nu låter det här som en gnällgrej, jag kanske ska köpa en trisslott i stället.

Med din otur?

– Haha, det måste vända nu … Det är synd att allt ska vara så dyrt och att vi inte har en större plånbok i stället för att som nu gå ut och tigga, men vad ska man göra. Det är det eller att låta nån av de stora pröjsa.

Hur som helst, ta i trä, men det ser riktigt fint ut i den nya Haketdelen nu. Fräscha toaletter och ett fint nytt golv väntar på gäster, men än står byggutrustning där i stället för bord och stolar.

– De säger att vi ska kunna öppna i veckan, och det måste vi. På onsdag kommer Akia och Åben hit för en taptakeover och på lördag är det caskfestival.