Bryggeriet fick inte en krona för 44 000 öl

Norska bryggeriet 7 Fjell har råkat illa ut efter en kunds konkurs. Det har kostat 7 Fjell en miljon norska kronor.

7 Fjell har varit leverantör till Gulating Gruppen som sålt en ölkalender i Norge. Men när årets 44 000 ölburjar var producerade och levererade gick Gulating i konkurs.

– Med produktion, tappning och frakt samt alkohol- och emballageavgift har kostat oss runt en miljon kronor, säger Jens Eikeset på 7 Fjell till Bergenavisen.

Eftersom 7 Fjell är oprioriterad borgenär är det pengar som bryggeriet inte kommer att få se.

I stället har Berentsen Brygghus köpt upp konkursboet tillsammans med Beerski och därmed även 7 Fjells öl.

– Nu har de köpt upp konkursboet för en bråkdel av värdet, inkluderat varor som vi har betalt alla avgifter och produktionskostnader för. Vi har till och med betalt panten åt dem. De har fått färdigpackade julkalendrar som kan säljas till fullpris i butikerna utan att vi får nån kompensation, säger Eikeset.

– Jag undrar om butikerna och kunderna förstår att producenterna inte kommer att få en krona för kalendrarna som säljs, fortsätter han även om han erkänner att han vet att det är så reglerna fungerar.

Karl-Oscar Olsson på Beerski har förståelse för känslorna hos 7 Fjell.

– Vi och många andra har varit i samma situation. Även vi sålde öl till Gulating-gruppen, som vi inte fick betalt för. Så vi valde att köpa upp konkursboet. När vi köper ett konkursbo fungerar det så att vi inte kan ta ansvar för fakturor som gick till det gamla företaget. Om vi hade gjort det så hade det varit konkurs igen med en gång, säger han.