Norska protestölet mot stränga lagar

7 Fjell har tröttnat på de norska alkohollagarna Foto: 7 Fjell/Montage

Alkohollagarna i Norge är på flera sätt tuffare än i Sverige. Nu protesterar 7 Fjell mot det med en speciell öl.

Protesten handlar dels om de hårda regler som gäller i sociala media, dels handlar det om ett förslag där man vill att all öl säljs i neutrala förpackningar.

7 Fjell har nu gjort ett protestöl som markerar det dumma i lagarna. Bland annat kan utländska bryggerier informera den norska publiken om sina öl, men inhemska bryggerier är stoppade. De som bryter mot regeln kan få böta 25 000 kronor.

– Du kan informera om produkter som du vill exportera, men då får du inte skriva på norska. Vi måste välja mellan våra norska konsumenter och den internationella marknaden. Det känns som att ljuset är tänt men ingen är hemma, säger Jens Eikeset på bryggeriet till Nettavisen.

2400 burkar har det gjorts och snart släpps ölet på Vinmonopolet. Eikeset hoppas att det ska bidra till att fler får känna till de hårda kraven och att myndigheterna funderar på vad de håller på med.

– Våra gäster tycket det är märkligt att jag kan inte lägga ut en bild i sociala media där jag ler under en ölprovning, för att det kan verka inbjudande, säger Eikeset.