Eriks favorit vill gå mot strömmen

SOMMAR 2019

Erik Sahlin svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Erik Sahlin driver Sahlins Brygghus utanför Borlänge. Här är hans svar i vår sommarserie.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Jag väljer vår egen Rommehed Lager på 5,2%. Eftersom vi brygger den själva med egen malt så vet jag att jag alltid har tillgång på öl, vore ju jobbigt annars.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– 1, England, jag gillar de traditionella ölstilarna och det fantastiska bandet som existerar mellan pub och bryggeri, men har de ju en massa nya bra bryggerier också! Sen var Michael Jackson Engelsman, och utan honom hade vi knappt haft nån craft beer!
2,Tyskland. Kreativiteten är inte alltid på topp, men vad slår en välbryggd tysk pilsner?, eller att sätta sig på en liten krog i Düsseldorf och dricka små 20 cl glas med altbier som servitören plockar från en överfylld bricka han bär över axeln?
3, Sverige, inte att förglömma! Vi är duktiga på öl, och våran bryggartradition går långt tillbaka i tiden, med god öl som mål. Plus att vi idag har väldigt många bra och kreativa bryggerier!

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Möllys utan tvekan, Daniel vågar mycket, är inte rädd för att experimentera och släppa nya öl, det mesta blir riktigt bra! Sen gillar jag designen, hatade den först, men nu tycker jag det är skitkul att någon går mot strömmen.
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Det blir några dagar ledigt här och där, mestadels spenderar jag tiden ute i stugan med en kall öl och nått gott på grillen. Tänkte ta mig utomlands en sväng i september när vi i Sveriges Oberoende Småbryggerier åker till England på humleresa!
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Min ständiga favorit är Uppsala Beer and Whisky, tycker de lyckats med en festival som både drar bra bryggerier och väldigt trevlig publik. Inte alls samma hets som i Stockholm. Tyvärr hann jag inte vara med i år, men blir en comeback 2020 tänkte jag!

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Försiktigt positiv, monopolet måste ju släppa nån gång. Tror vi behöver en ”nykter” syn på det hela, och inte den polariserande och oinformerade debatt vi har idag. Vissa verkar tro att vi kommer supa ihjäl oss om vi släpper på monopolet, vissa andra har fått för sig att vi har världens bästa sortiment och några andra tror att bara vi får gårdsförsäljning så kommer bryggeribranschens lönsamhetsproblem försvinna. Faktum är att svensken varken super ner sig eller att bolagets utbud är fantastiskt. Sen så skulle vissa bryggerier säkert må jättebra av gårdsförsäljning, men för merparten skulle det inte göra speciellt stor skillnad ekonomiskt.