Bryggeri satsar på egen vinproduktion

Bildspel

Bild 1 av 3

Jobbsemestern på den danska vingården lade grunden för Erik Sahlins satsning på vinproduktion.

Erik Sahlin är inte rädd för att förverkliga nya idéer. Nu planerar han för att skapa Sveriges nordligaste vingård.

Sahlins Brygghus utanför Borlänge har satsat på öl under ett antal år. Men grundaren Erik Sahlin har genom åren också lanserat gin, vodka och tonic. Nu kommer nästa nysatsning.

Sahlin ska nämligen plantera 1000 plantor för att få fram druvor som ska bli till vin.

– Jag gillar att lära mig nya saker och har alltid gillat vin, men inte lärt mig processen, säger Sahlin.

Resan började med ett besök på Dyrehøj Vingaard i Danmark i höstas och där fick Sahlin lära sig en hel del.

– Det blev en jobbsemester och jag var med under skörden. Det var väldigt inspirerande och jag fick även hjälpa till i jäskällaren, berättar han.

Totalt är det 0,3 hektar av marken i Dalarna som ska avsättas för satsningen och det är druvor av sorten Solaris som han ska odla.

– Det är en i sammanhanget hyfsat ny druva som är svampresistent och tål en del kyla. Det kommer att bli vitt vin, då de gröna druvorna mognar snabbare och det passar bra i Sverige. Druvan blir lite syrligare när den får lite mindre sol i Sverige och den är även lämpad för mousserande vin, säger Sahlin.

Efter att ha kollat med den svenska vinodlarföreningen kan han konstatera att det här blir den nordligast belägna utomhusodlingen av druvor för vin. Längre norrut odlas det druvor i växthus, men enligt EU-regler får den drycken som framställs inte kallas för vin.

Satsningarna på andra drycker av öl har växt fram i takt med att konkurrensen hårdnat och bryggerierna har blivit allt fler.

– Jag har minskat ner på ölen. Jag har ett för litet bryggverk för att kunna konkurrera med priser. Jag brygger 500 liter och har tankar på 1000 liter och det är svårt att få det att gå runt med enbart satsning på öl.

Det var då som tankarna på nya drycker växta fram och det har varit lyckat.

– Jag köpte en tapplina med rejäl kapacitet och tänkte mycket på hur jag skulle kunna utnyttja den bättre. Då började vi med läsk men även med andra drycker.

Den som är nyfiken på vinet lär dock få vänta ett tag. Druvor, precis som humle, tar tid innan det blir dags att skörda.

– Det tar tre eller fyra år innan rankrona har etablerat sig. Men när det väl tar fart håller de sig i många år.