Sahlins ensamma om koshermärkt starköl

Erik Sahlin på Sahlins Brygghus tillsammans med rabbin Mattias Amster och intyget som ger Sahlins rätten att koshermärka sina produkter. Foto: Privatbild

När Sahlins Brygghus i vår släpper sina öl på Systembolaget i vår är det med en nyhet. Alla öl är koshermärkta och det är man ensam om bland svenska bryggerier.

När man filtrerar på koshermärkt öl på Systembolagets sajt idag dyker det bara upp ett enda öl och det är amerikanskt: Brooklyn Black Chocolate Stout. Till våren blir det ändring på det alla Sahlins Brygghus alla öl får koshermärkning.

– Vi såg att det fanns ett behov av kosher och jag är bekant med Mattias Amster, som är rabbin i Stockholm. Vi har gjort en julmust i samarbete med honom och Soda Nation, säger Erik Sahlin på Sahlins Brygghus.

– I år följer vi upp det med att märka vår nya potatisvodka och från och med nästa batch också folkölen. Sen blir det på starkölen till våren.

Anledningen till att starkölen får vänta beror på att han helt enkelt inte gör nån starköl under vinter.

– Det börjar bli så hård konkurrens, finns ju bryggerier överallt. Så det är smidigare att jobba med läsk och andra produkter under vinterhalvåret.

En koshermärkt etikett för en ny vodka från Sahlins Brygghus, som släpps snart på Systembolaget.

I princip är det inte så svårt att göra öl kosher, så länge man inte använder gelatin som klarningsmedel. Många öl är därmed redan kosher. Men Erik tar det alltså ett steg längre.

– Vissa kunder vill vara säkra, så därför gjorde vi det här.

För att få koshermärket får han betala en summa som bestäms av företagets storlek och typ av produkt. Men sen måste bryggeriet inspekteras och godkännas också.

– Mattias har gått igenom alla ingredienser för att se att de är kosher och vi har frågat leverantörer om deras produkter är det också. Sen får vi inte ändra på recepten.

Kosher och judar kopplas ofta till Israel och i kommentar på sociala medier har märkningen ifrågasatts.

– Det kommer alltid att finnas åsikter om sånt. Jag kommer inte att lägga ner nån vikt på det.

Att något är kosher innebär att det är godkänt för konsumtion av troende judar. Gris är inte kosher och därmed kan inte gelatin användas i något koshermärkt livsmedel.