Beernews firar fem år med nytt jubileumsöl

Bildspel

Bild 1 av 7

Beernews Ronny Karlsson hjälper till när dravet ska matas ut.

I september fyller Beernews fem år. Det firar vi med ett riktigt kul jubileumsöl. Nyligen bryggdes ölet på ett inte helt okänt bryggeri utanför Hedemora.

12 september 2016 lades de första nyheterna ut på Beernews. Sedan dess har det hänt en hel del, vi har publicerat tusentals artiklar om öl och även hunnit med att ha flera födelsedagsfester med spännande öl.

I pandemitider har vi inte bett en massa bryggerier att ta fram öl till ett evenemang, men det blir ett jubileumsöl. Dessutom bryggs det på det ursprungliga bryggeriet hos Sveriges kanske viktigaste hantverksbryggeri, nämligen Oppigårds.

Ölet släpps av Oppigårds nya dotterbolag Smith Street Brew. Nyligen bryggdes det uppemot 4000 liter av ölet ”Five”. Namnet kommer förstås från vårt jubileum, men vi har också använt fem olika humlesorter i den New England-IPA på 6,5 procent som bryggdes.

– Ölet är lite inspirerat av Oppigårds Ugo IPA som vi bryggde tillsammans med engelska North Brewing. Det ölet är i sin tur förlagan till Oppigårds Utah DIPA, som är en starkare variant, säger Anders Wikén, som ansvarade för bryggningen tillsammans med oss på Beernews.

När det gäller humlen så användes equanot i whirlpool, och det blir sedan torrhumling med humlesorterna mosaic, citra, talus cryo samt cashmere. En del humle har även funnits med i koket för att ge ölet en till dimension.

Wikén räknar med att talus blir den humle som kommer att märkas mest, men vi måste säga att vi ser fram emot blandningen av fem olika spännande humlesorter.

– Ölet kommer på burk och vi har använt jästen London Fog. Den har vi bara använt en gång tidigare, det var när vi bryggde Oppigårds Fragg IPA, säger Wikén.

Anders Wikén tar upp ett prov på vörten och kunde konstatera att allt såg bra ut. (Foto: Peter Lindh)

En del havre och vete användes också till bryggningen, vilket är vanligt när det handlar om New England-IPA.

Ölet kommer att släppas i Systembolagets lokala sortiment 1 september, och vi planerar för en premiärfest för ölet i Göteborg sista helgen i augusti. Då skulle egentligen Brewskival ha genomförts, men ni som tänkt åka dit kan nu i stället se till att vara i Göteborg den helgen.

För oss på Beernews blev detta en väldigt speciell och lärorik dag, vi såg till att inte vara för mycket i vägen och för hembryggaren Peter gav detta säkert en del inspiration. Det är få svenska bryggerier förunnat att ha ett ”litet” bryggverk på 4000 liter, men så är det hos Oppigårds.

Nu ligger ölet på tank och det kommer att vara färdigt lagom till Systembolagspremiären och vårt evenemang i Göteborg i slutet av augusti.