Långa avstånd inget problem för Omnipollo

Stockholm eller Addis Abeba. Skillnaden blir faktiskt ganska liten. Det kan Henok Fentie konstatera efter sin flytt.

Det var i somras som Henok Fentie och hans familj flyttade från Stockholm till Etiopien och huvudstaden Addis Abeba.

– Min fru är diplomat och vi blir kvar här i minst 2,5 år till. Sedan kan vi hamna någon annanstans, säger han.

Henok Fentie startade Omnipollo tillsammans med Karl Grandin men under resans gång har arbetsstyrkan utökats.

– Det är en förutsättning för att det här ska fungera. Vi har världens bästa team och den senaste tiden har vi byggt upp företaget för att även det här ska fungera.

En hel del planering gjordes förstås inför flytten, men väl på plats i Addis Abeba är det förstås en lättnad att se att allt fungerar även i praktiken.

– Det finns en frihet både för mig och andra i att vi nu ser att det fungerar. Allt hänger inte på mig och Kalle längre.

En av skillnaderna numera är att det förstås är svårare att ses i verkliga livet lika ofta, även om Henok Fentie under hösten varit i Göteborg oftare än kanske någon gång tidigare.

– Det har i och för sig delvis att göra med att vi bygger en bar där också. Men det viktigaste för mig och företaget när vi flyttade var att det inte blev för stor tidsskillnad. Då hade det varit svårare att kommunicera.

Han konstaterar att Omnipollo under sin resa utvecklats både till att bli mer internationellt och samtidigt mer rotat i Sverige. Från början fanns inga planer på att ha egna barer, men nu finns en bar i Stockholm och snart öppnas en bar i Göteborg. Samtidigt bryggs det öl på många platser runt om i världen hos ett antal samarbetspartners.

Efter ett antal månader i Etiopien i östra Afrika, cirka 1200 mil från Stockholm, kan alla inblandade konstatera att saker och ting fungerar så bra som man kunnat hoppas på. Det har också gett inspiration när Omnipollo nu rekryterar fler medarbetare.

– Nu tittar vi lika mycket på folk från andra länder, det viktiga är kompetensen. Det är inte lika nödvändigt att vi anställer personer som bor i Sverige längre.

En annan insikt under tiden i Afrika är att det faktiskt fortfarande finns nya marknader för öl. Etiopien saknar helt hantverksöl och har inget överflöd av andra öl heller. Samtidigt utvecklas många afrikanska länder och i takt med att människor får mer pengar kommer också en utökad efterfrågan på till exempel mat och dryck.

– Det är fascinerande och det är få marknader i världen i dag som ser ut så, säger Henok Fentie.