Lång väntan på svar från politiker

Sveriges Oberoende Bryggeriers ordförande Berith Karlsson skrev ett långt brev till finansdepartementet där hon krävde ett möte för att diskutera svensk alkoholskatt. Än så länge har hon inte ens fått svar.

– Man känner sig osynlig som medborgare, säger Karlsson.

Beernews berättade för ett par veckor sedan om brevet till finansdepartementet. Berith Karlsson hade då hoppats på att få till ett möte ganska snabbt, inte minst med tanke på att en höjd alkoholskatt ligger med i förslaget för nästa års budget.

Men än så länge har hon inte hört någonting.

– Jag tycker faktiskt det är sorgligt att det inte ens går att få ett svar, säger hon.

Karlsson påpekade i brevet att den svenska alkoholkonsumtionen ökar för varje år, och att det fortsätter att strömma in billig alkohol från Tyskland, där Sverige inte får ett öre i skatteintäkter.

– Med sin passivitet mot den illegala gränshandeln har politikerna möjliggjort för en kriminell arena att breda ut sig. Samtidigt har vi inte ens kommit så långt att vi har en testverksamhet för legal gårdsförsäljning av till exempel öl.

En annan viktig fråga är den differentierade alkoholskatt, där mindre bryggerier i nästan alla EU-länder har ett lägre skattetryck. En skatt som också differentierades i USA förra året.

– Många små bryggerier skulle kunna anställa en person till om vi fick samma alkoholskatteregler som övriga Europa.

Föreningen Sveriges Oberoende Bryggerier har genom åren jobbat med en hel del frågor. En hel del utbildningsdagar har genomdörts, där bryggare fått lära sig om råvaruhantering, felsmaker och annat.

Det har också tagits fram riktlinjer för hur ett litet bryggeri ska vara utrustat och hur det ska kontrolleras av myndigheter.

Men nu är det skattefrågor som är i centrum.

- Sverige är ett ganska fegt land när det gäller alkohol, säger Karlsson och fortsätter: Det känns verkligen som dubbelmoral att höja alkoholskatten men inte vidta åtgärder mot den kriminella införseln av öl, vin och sprit.