Kungligt slott får sitt eget bryggeri

Bryggeriboomen sprider sig allt mer. Nu får till och med ett av Sveriges kungliga slott sitt eget bryggeri.

Det är Rosersbergs slottshotell, cirka tio minuter sydväst om Arlanda flygplats, som precis bryggt sin första öl på det nya bryggverket.

– Vår medarbetare Michael W Gustavsson hade med sig hembryggd öl på en personaltillställning för några år sedan, och då föddes iden, säger hotelldirektören Joakim Landén.

Redan 2014 bryggdes faktiskt en öl på slottet, men då med hjälp av grytor på spisen. Nu är satsningen mer strukturerad.

Ett bryggverk på 270 liter och fyra tankar på vardera 240 liter finns installerat i slottskällaren. Men det har varit en del väntan på att få klartecken för bryggeriet från alla instanser. Hovet måste säga sitt, och så även Statens Fastighetsverk och slottsarkitekten.

Nu står alla parter bakom iden och den första ölen blev en Winter Wit, bryggd av Michael W Gustavsson som i första läget var den som skapade intresse för satsningen.

– Vi är jättesmå, jag tror det blev 1600 flaskor av den här ölen. Men det är unikt att vi är på ett kungligt slott, säger Landén.

Rosersbergs slott är ett av cirka tio som räknas som kungligt slott i Sverige. Man har en hel del konferensgäster och är en del av Stockholm Meeting Selection, som består av tio olika anläggningar.

– Vi hoppas kunna brygga fyra olika säsongsöl i början. Förhoppningen är att vi ska kunna försörja våra olika ställen med öl, men vi har också redan fått förfrågningar från andra ställen, säger Landén.

Han ser satsningen som ett kul tillskott i den upplevelse man vill ge sina besökare.

– Vi räknar inte med att tjäna pengar på det här. Om det går runt så är det en bonus.