Kultölet körs hem till köparna i Belgien

Westvleteren 12 levereras hem till dörren hos kunder i Belgien. Foto: Ronny Karlsson.

Vad sägs om att få ett av världens mest mytomspunna öl hemkört till dörren? Nu är det möjligt men bara för de ölälskare som bor i Belgien.

 

Westvleteren 12 är ett öl som alla ölnördar hört talas om. Numera har även de flesta haft möjlighet att prova det, då det producerats mer av ölet och det även funnits tillgängligt utanför klostret Sint-Sixtus Abbey där det tillverkas.

Länge var den enda möjligheten att få tag på ölet att bege sig till klostret och köpa ölet där, och fortfarande säljs det mesta av ölet på det viset.

Men i coronatider har gästerna blivit betydligt färre och under en period stängde munkarna helt ner försäljningen. Nu lanserar man ett nytt sätt att få sina öl sålda. Munkarna börjar nämligen att erbjuda hemkörning av Westvlteren 12 över hela Belgien.

– Ungefär hälften av vår belgiska kundkrets bor i Väst- och Östflandern. De andra kunderna från Belgien måste ofta komma mycket längre för att hämta sin beställning. Därför har vi under en längre tid funderat på ett bredare utbud av kunder, säger broder Godfrey från Sint-Sixtus Abbey i ett pressmeddelande.

Ölförsäljningen är munkarnas enda inkomstkälla och hemkörningen är ett sätt att fortsätta få in pengar och kunna driva verksamheten vidare. Det är bara hemkörning inom Belgien som gäller.

Ölen skickas ut i lådor som är tillverkade av 100 procent återvunnen kartong och det gör också att leveranserna blir mer miljövänliga.