Nytt miljötillstånd krävs för Krönleins

Krönleins i Halmstad vill byta ut sin oljepanna av miljöskäl. Men miljönämnden är orolig för buller och stoft i luften. Nu krävs nytt tillstånd för hela verksamheten.

Krönleins Bryggeri i Halmstad har en omfattande verksamhet inne i centrala Halmstad. Vid ett antal tillfällen har närboende klagat på bryggeriets verksamhet och bland annat ligger ett äldreboende i närheten av bryggeriet.
När Krönlein nu vill modernisera och även förbättra sitt miljötänk genom att byta ut en oljepanna mot att i framtiden elda med pellets, så har man fått statliga bidrag till satsningen. Men nu kräver kommunens miljönämnd att företaget ansöker om tillstånd för den nya anläggningen.
– Mycket har hänt inom lagstiftningen de senaste åren och vi har fått många klagomål från boende runt omkring. Anläggningen ligger centralt i Halmstad nära bostäder och äldreboende och därför är det viktigt att verksamheten prövas ur ett miljöperspektiv, säger Leif Grenlund (s), vice ordförande i miljönämnden.
Dessutom kräver nämnden att Krönleins även söker tillstånd för hela sin verksamhet, alltså inte bara förändringen med pelletspannan.
– Jag ser i grunden positivt på att företaget vill gå över från olja till pellets, men verksamheten har ett tillstånd som genom åren förändrats och kompletterats. Innan de gör en stor investering vill vi se en ny prövning av hela den anmälda verksamheten för att kunna bedöma om de lever upp till dagens miljökrav på den plats de är i dag, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i nämnden.