Krogrestriktioner ser ut att gälla till maj

Folkhälsomyndigheten vill att alkoholstoppet på svenska krogar från 20.00 förlängs till 3 maj. Slutgiltigt beslut tas av regeringen. Foto: Montage.

Alkoholstoppet på svenska barer och restauranger bör förlängas till maj. Det föreslår Folkhälsomyndigheten till regeringen.

Sedan julafton har svenska barer och restauranger tvingats att sluta servera alkohol vid 20.00 och stänga en halvtimma senare. Den regeln har förlängts vid flera tillfällen och gäller i dagsläget till 11 april.

Men nu vill Folkhälsomyndigheten se ytterligare en förlängning och ha kvar reglerna till 3 maj

Anledningen är att enligt nyhetsbyrån TT att smittläget fortsatt är allvarligt och att människor ska fortsätta att undvika att umgås mer än nödvändigt. Från flera håll har det framförts kritik mot krogstoppet och Folkhälsomyndighetens egna siffror visar att få personer smittas på barer och restauranger. Trots det ser nu krogrestriktionerna ut att förlängas och 3 maj har reglerna gällt i över fyra månader. Trots det har ännu inget besked om ersättning för de tidiga stängningstiderna kommit.

Det slutgiltiga beslutet i frågan tas av regeringen, men hittills har man lyssnat på expertmyndigheten när det gäller att införa och hålla fast vid restriktioner. Samtidigt som smittan är farlig för många, har restaurangbranschen drabbats hårt av de olika restriktioner som nu funnits i ett år. Vid årsskiftet hade cirka 50 000 jobb försvunnit på besöksnäringen och den siffran lär öka för varje dag som krogarna inte kan ha öppet som vanligt.

Även en hel del andra restriktioner ser ut att förlängas. Det handlar då till exempel om publik på max åtta personer, maxantal för personer i butiker och att svenskarna ska handla ensamma. 

Folkhälsomyndigheten menar i sin hemställan till regeringen att inga lättnader är att rekommendera med tanke på smittläget, och att man därför bör behålla bland annat alkoholstoppet under hela april månad.