Krisande krogar kan få kriminella ägare

Restauranger som går dåligt ekonomiskt kan få kriminella ägare. Foto: Pixabay.

Många svenska restauranger och barer riskerar att gå i konkurs eller få byta ägare i corona-tider. Nu är myndigheterna inställda på att kriminella gäng står redo att ta över.

 

Restauranger och barer i Sverige har varit en omdiskuterat ämne under våren. När många andra länder stängt ned dessa verksamheter, har Sverige hållit öppet men med tydliga restriktioner som begränsat intäktsmöjligheterna. Dessutom har det varit en hel del fokus på de krögare som varnats eller fått stänga några dagar på grund av trängsel på uteserveringar.

Nu dyker det upp nya problem när krögarna kämpar ekonomiskt. Kriminella gäng står nämligen redo att ta över de ställen som krisar eller går under.

I Stockholm har detta redan hänt och myndigheterna i såväl Göteborg som Malmö är rustad för att ta tag i problemet.

– Vi begär in underlag från Skatteverket. Vi tittar på vilka bolag de sitter i. Vi tittar på bolagens historia. Vi tittar på domar. Vi lägger lite pussel, och hittar omständigheter som gör att personer inte är lämpliga att bli beviljade serveringstillstånd, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad,till SVT.

Just alkoholtillståndet brukar vara ett effektivt sätt att stoppa de här affärerna. Utan möjlighet att kunna servera alkohol brukar inte verksamheterna vara speciellt eftertraktade för de kriminella gängen.

Frågan behandlas även på ett politiskt plan, där man följer ärendet på nära håll.

– Dels så finns det en hel del underrättelser från polisens sida. Och sen vet vi av tidigare erfarenhet att när restaurangägare hamnar på obestånd, man kanske inte kan få lån eller bli av med sin verksamhet, så kommer den kriminella världen och erbjuder sina tjänster, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.