Konkurser slår hårt mot krogbranschen

Antalet konkurser nådde i november den näst högsta nivån någonsin. 774 aktiebolag kursade under månaden och många av dem var restauranger och krogar.

Både oktober och november har varit dåliga månader för restaurangbranschen. I oktober ökade konkurserna med 106 procent för restauranger. Trenden fortsätter i november, enligt färsk statistik från Creditsafe.

Totalt registrerades 774 aktiebolag i konkurs under november månad, 86 av dem var restauranger.

Det gör att restaurangbranschen tillsammans med e-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer och byggentreprenörer är de värst drabbade branscherna.

– Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

– Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare.

Majoriteten av konkurser i november gällde små eller medelstora företag. På listan över månadens största konkurser finns endast ett företag med över 100 miljoner kronor.

– De drabbade branscherna visar återigen på att det är hushållens plånböcker som kommer avgöra företagens öde. Hushållen är dessutom mer räntekänsliga – vilket betyder att företag som är beroende av konsumenters köpkraft kommer ha det tuffast, säger Henrik Jacobsson.