Nya krogregler- här är vad som gäller

Från och med i dag blir det mindre restriktioner på våra svenska barer och restauranger. Foto: Ronny Karlsson.

Från och med i dag kan krogarna hålla ordinarie öppettider. Här är reglerna som gäller för dig som vill gå ut och ta en öl.

Restriktioner har blivit något av det normala för svenska barer och restauranger det senaste året. I höstas blev det hårdare restriktioner, och på julafton i fjol stramades det åt ännu mer. Då var det alkoholstopp från 20.00 och stängning en halvtimma senare som gällde.

1 juni ändrades reglerna så att det fick serveras alkohol fram till 22.00. Även då gällde stängning en halvtimma senare.

Men från och med i dag är alltså restriktionerna betydligt färre. Det här har du att förhålla dig till om du vill ta en öl eller äta en bit mat från och med i dag.

x Det är fortfarande sittande förtäring som gäller. Det är alltså inte okej med barhäng eller att mingla runt i lokaler med din öl i handen.

x Utomhus kan det nu sitta hur många som helst i samma sällskap. Fortfarande gäller dock respektive bar eller restaurangs regler och även här gäller att alla ska ha en sittplats.

x Inomhus är det numera okej med sällskap på åtta personer vid samma bord. Däremot ska det fortfarande vara en meters avstånd mellan olika sällskap.

x Öppettiderna går tillbaka till det normala. Det innebär i många fall att man har öppet till åtminstone midnatt eller 01.00 och ofta kanske senare på helger.

Även när det gäller privata tillställningar så finns det regler kvar. Så här ser de rekommendationerna ut:

x Fortsätt vidta smittskyddsåtgärder utanför din bubbla.

x Försök att undvika att vara nära andra under längre tid i mindre utrymmen.

x Umgås helst utomhus och i mindre grupper.