Personalbrist kan ge problem i sommar

Personalbristen på svenska barer och restauranger kan leda till längre väntan på sin öl, eller till och med kortare öppettider. Foto: Ronny Karlsson.

Längre öppettider är positivt. Men utan personal som kan jobba blir det tufft för svenska barer och restauranger att skapa de intäkter som så väl behövs just nu.

 

Sedan 1 juni får svenska barer och restauranger servera alkohol till 22.00 och ha öppet till 22.30. Under framför allt sommarmånaderna kan det bidra till högre intäkter till en hårt kämpande bransch.

Men utan personal blir det ingen mat lagad och ingen öl serverad. Bristen på personal är nämligen stor på många håll.

– Nu står vi här med ett omvänt läge. Vi har fått tillbaka gästerna men har paradoxalt nog inte tillräckligt med personal, säger Joacim Lager på Västkustgruppen till sajten Besöksliv.

I dagsläget har företaget tio jobbannonser aktiva, och framför allt är det kockar som saknas. Men även på andra positioner finns det problem för en bransch som länge slitit hårt.

– Många är slutkörda helt enkelt, och skulle behöva semester. I stället måste vi kavla upp och fortsätta eftersom vi inte får tag på personal som kan ersätta oss. Jag agerar exempelvis just nu restaurangchef, för att det ska fungera, säger Lager.

Sökandet efter fler anställda har högsta prioritet, men utan fulltalig personal kommer man att slita hårt på de som redan jobbar och dessutom missa intäkter.

Under sommaren finns en möjlighet att få in studerande personer som har sommarlov, men då finns risken att man får söka efter ny personal en gång till i augusti.