Hysén-ölet kräver nya tankar hos Odd Island

Det är bland annat introduktionen av Västkustpilsner i Systembolagets fasta sortiment som gör att Peter Iwers och övriga på bryggeriet bestämt sig för att köpa in större tankar. Foto: Peter Lindh

Det rullar på snabbt för Odd Island nu. Och försäljningsframgångarna gör att de nu måste öka kapaciteten i bryggeriet.

Om några månader kommer Odd Islands Västkustpilsner in i fasta sortimentet över hela Sverige. Sedan tidigare har samarbetet med Glenn Hysén, ölet Gött Änna, gått så bra att de nu försöker kvala in det i Systembolagets fasta sortiment och nu har även samarbetet med Arvingarna i form av Arvingarnas lager lanserats framgångsrikt. Och då räcker inte tankarna på bryggeriet längre till.

– Vi tar bort några 1000-literstankar och köper två 5000-literstankar i stället. Vi har hela tiden byggt upp bryggeriet organiskt. Med facit i hand är det kanske bättre att bygga stort direkt, men vi har inte haft råd och har inte heller velat måla in oss i ett hörn med för stora investeringar. Vi har inga externa investerare ännu utan har gjort allt själva, så vi har avvaktat. Men nu är det dags, säger Peter Iwers på Odd Island.

Tanken har hela tiden varit att ha en tank per öl, men pandemin har gjort att de gör fler ölsorter än tänkt och de ligger nu spridda på flera olika tankar. Men nu ska en av de nya tankarna bara härbärgera Västkustpilsner och den andra Gött Änna.

– Det är skönt att ha utrustning som räcker till. Våra planer är expansion och vi ska växa mycket mer och då även växa på export. Då behövs två stora tankar och säkert fler sen.

Något nytt bryggverk inte är aktuellt i dagsläget, det befintliga är på 2500 liter och man kommer att brygga dubbelbatcher för att fylla de nya tankarna.

Peter Iwers berättar att än så länge finns det plats för expansion i lokalen, men att de ändå hoppas på att kunna hitta mer utrymme inom kort. Då kan de flytta lager och paketering och samtidigt få mer utrymme för sitt taproom.

– Det är roliga tider. Folk gillar öl. Det är väldigt kul, avslutar han.