Korv inte nog för att få servera alkohol

Att tillreda korv är inte tillräckligt för att motsvara kraven för att få servera alkohol på Hisingen. I centrala Göteborg går det bra. Foto: Peter Lindh

Att tillaga korv räknas inte för att få servera alkohol i Göteborg. I alla fall inte på Hisingen. Men i centrum går det bra.

När restaurangkedjan Gourmetkorv ansökte om serveringstillstånd för sin nya restaurang på Hisingen i Göteborg fick de nej. Anledningen är att de inte uppfyller kraven för på att tillreda mat från råvara. Det avslöjar Göteborgs-Posten.

Att tillaga korv räknas då inte och det oavsett att Gourmetkorvs restaurang med samma koncept i centrala Göteborg fått tillstånd. Samma sak gäller för kedjans franchisetagare i Kungsbacka och Trollhättan.

– Det är väldigt luddigt för oss företagare hur vi ska handla i den här situationen när bedömningarna är så olika, säger Gourmetkorvs grundare Malin Talcoth till Göteborgs-Posten.

Det är Tillståndsenheten som fattat beslutet och enhetschef Peter Berg ser inga konstigheter med beslutet.

– Vi gör en individuell prövning i varje enskilt ärende. Även om man som utomstående eller som sökande tänker och tycker att ansökningarna är likadana, är de inte alltid det i våra ögon, säger han till GP.

Gourmetkorv har överklagat beslutet, men Malin Talcoth menar att lagen är en del av problemet. Luddigheten innebär att den tolkas på olika sätt runt om i landet.

– Det kan jag ha förståelse för. Det är ju 290 kommuner i Sverige så det är klart att det görs olika tolkningar av lagstiftningen, säger Peter Berg.

Malin Talcoth är kritisk mot Tillståndsenheten i Göteborg, som hon anser är för hård.

– Det är sjukt att det är så annorlunda mot alla andra kommuner. Och då är ändå lagen densamma över hela Sverige, säger hon till GP.

Men Peter Berg håller inte med:

– Jag tror inte att Göteborg utmärker sig. Att det skulle vara svårare att få serveringstillstånd här – det tror jag inte.