Inget nytt tillstånd men Iwers ändå nöjd

Peter Iwers var glad över att mötet med Tillståndseneheten varit konstruktivt trots att han inte fick några positiva besked om tillstånd för Streetfood by 2112. Foto: Peter Lindh

Det blir inget alkoholtillstånd för Streetfood by 2112, i alla fall inte nu. Men det var ändå en nöjd Peter Iwers som kom ut från mötet med tillståndsenheten i Göteborg.

Peter Iwers, som även är en av delägarna i bryggeriet Odd Island och Restaurang 2112, har ifrågasatt varför inte hans restaurang Streetfood by 2112 på Heden får något alkoholtillstånd. Förklaringen: att de inte har några sittplatser inomhus, känns förlegad. Nu har han också överklagat beslutet ända upp till kammarrätten utan något positivt resultat.

– Jag påpekade, och fick gehör för, att det lätt kan bli lite löjligt när det tillåts på så många andra ställen, några av dem i Göteborg. Ska lagen vara olika beroende på var restaurangen ligger? Ska man tvinga folk inomhus för att dricka en öl?

I fredags hade han ett möte med bland annat Peter Berg, chef på tillståndsenheten. Och trots att Iwers gick ut från mötet utan något tillstånd var han nöjd.

– Det var ett jättebra möte, riktigt gemytligt. Jag var mycket positivt överraskad. Peter Berg och hans kollega var väldigt intresserade av en dialog och det var det jag ville ha ut. Jag var inte där för att klaga på en enskild fråga utan för att delta i ett samtal, säger Iwers.

Idag serveras bara folköl på Streetfood by 2112. Foto: Ronny Karlsson

Det han ifrågasätter är alltså det faktum att hans restaurang inte kan få något tillstånd för alkoholservering på grund av att det bara finns en uteservering. På Heden råder dessutom bygglovsstopp, så han kan inte heller bygga in uteserveringen för att på det viset lösa tillståndet.

– Jag frågade dem varför man inte ska kunna få alkoholtillstånd om man inte har sittplatser inomhus, speciellt under pandemitider när det förmodligen är bättre att sitta utomhus. Det höll de med om, men svarade att de var bundna av lagen. I Göteborgs stad tolkar man alkohollagen som så att det krävs sittplatser inomhus.

– Men jag har sett andra som fått det både i Göteborg och i andra städer, så jag bad dem att titta på hur bra det fungerar på andra ställen och det skulle de göra.

Enligt Iwers såg även representanterna för tillståndsenheten vissa problem med att lagen inte uppdateras utefter hur samhället utvecklas. Den är såväl omodern som för öppen för tolkningar. Något som många upplever som orättvist. Att krögare i olika städer inte behandlas lika. Peter Iwers vill att lagen uppdateras.

– De är bundna av alkohollagen, men var samtidigt öppna för att den behöver ändras och att det skulle kunna finnas olika typer av serveringstillstånd. I dag är det samma tillstånd oavsett om du har ett kafé, en restaurang, krog, nattklubb eller ett bryggeri.

– Lagen förhindrar utvecklingen och jag har tidigare pratat om behovet av ex ett producenttillstånd för bryggerier. Utan krav på ett eget kök.

Men någon lösning för Streetfood by 2112 blev det inte just nu även om Iwers flera gånger påpekar hur nöjd han var med mötet.

– Man måste föra en dialog för att komma vidare och jag hoppas att beslutet ändras. Under de elva år som jag haft serveringstillstånd har jag alltid ställt sakliga frågor och försökt hålla en god dialog. Man måste komma ihåg att det är människor som jobbar på myndigheterna. Om man gapar och skriker kommer inte dialogen vidare.

– Jag är inte ute efter att få fler att supa, utan tvärtom, att lära folk mer om ansvarig alkoholhantering. Gärna tillsammans med god mat.