Svenska bryggeriet satsar på 100 procent solel

17 000 kilowattimmar ske Källabryggarens solelsanläggning ge. Foto: Pixabay

Med taket fullt av solceller ska elbehovet täckas till nästan 100 procent. Det är inte bara storbryggerier som Åbro som satsar på miljövänligt.

Lilla Källabryggaren ligger på solens och vindarnas ö, det vill säga Öland. Här är soltimmarna många och det har uppmuntrat Erland Göransson att precis som Åbro satsa på solpaneler för att driva sitt bryggeri. 24 000 kilowattimmar ska det ge per år.

– Öland brukar ligga i topp i solligan och det här ska täcka nästan all el som jag gör av med både i bryggeriet och i hushållet, säger han.

– De som sålde panelerna säger att det tar ungefär tio år att räkna hem investeringen, men jag tror ju inte att elpriserna kommer att sjunka framöver, snarare tvärtom.

Erland Göransson på Källabryggaren funderar på framtiden. Kanske blir det en satsning på Systembolaget.

Erland har drivit Källabryggaren vid sidan av jordbruket de senaste åren, men nu är gården utarrenderad och han funderar på framtiden.

– Det är inte omöjligt att det blir en större satsning. Förut har jag kombinerat bryggeri och jordbruk och inte velat investera i större grejor.

Större grejor i det här sammanhanget är utrustning som skulle möjliggöra en satsning på Systembolaget, något som han hittills undvikit. I stället har han främst satsat på krogar och folköl.

De senaste åren har han ändå ökat produktionen en del. När vi skrev om Källabryggaren 2018 producerade det 3 000-3500 liter per år. Nu ligger årsproduktionen på 1000 liter till.

Pandemin har inte inneburit några större problem. Det faktum att krogarna fungerat hyfsat de senaste två somrarna och att nästan all försäljning som bryggeriet har till krogar sker på turistsäsongen har gjort att försäljningen gått bra.

– Det har varit väldigt mycket turister på Öland när folk har valt hemester i stället för att åka utomlands, säger Erland.

– 90 procent av det jag säljer går i juli och i början av augusti, men jag vågar inte ha för mycket i lager så i år tog ölen slut i lagret i början av augusti.