Erland valde ölen istället för mjölken

Erland Göransson lade ned mjölkproduktionen och satsade på öl i stället. Foto: Ronny Karlsson.

Erland Göransson hade varit mjölkbonde i många år. Men nu är korna borta och i stället satsar han på ölproduktion.

Det är Erland Göransson som står bakom Källabryggaren, ett av flera bryggerier som startat på Öland de senaste åren. Allt började med hembryggning, men till slut togs beslutet att satsningen skulle bli större än så.
– Det var en restaurang i Löttorp som ville ha lokalproducerad öl och man visste att jag bryggde. Det var då jag bestämde mig, säger han.
Satsningen började 2016, och det var samma år som han lade ner verksamheten med att vara mjölkbonde. Från mjölk till öl alltså, även om korna än så länge producerade mer mjölk än vad Erland hinner brygga öl.
– Det är fler och fler restauranger som är intresserade och givetvis är det mest på sommaren. Jag har ölen på ett hotell i Oskarshamn också, men produktionen är blygsam så här långt. Jag ligger på cirka 3500 liter per år, säger Göransson.
Han varierar så här långt mellan fem olika sorters öl och då är det pale ale, ipa, lager, pilsner och en porter som produceras. Som för alla på ön är det väldigt säsongsbetonat när det gäller försäljning.
– 80 procent av ölen säljs på två månader och så är det för de flesta här. Sedan finns det lite skördefester och så, men på vintern är det betydligt lugnare.

Han har ett bryggverk som fixar cirka 180 liter öl per bryggning och det finns planer på att utöka med fler tankar. Men en satsning på Systembolaget får vänta, i stället vade Göransson att satsa på en folköl.

– Den finns på alla ICA-butiker från Köpingsvik och uppåt så det är ett bra sätt att synas. Jag vill inte att bryggeriet ska bli för stort utan det får gärna vara så här, på lite mer än hobbynivå, säger han.
En fråga som är extra viktig för bryggarna är gårdsförsäljning av öl. Med alla turister under sommarhalvåret skulle det leda till viktiga inkomster.
– Jag hoppas förstås på det, det vore ett lyft för oss alla bryggare på ön. Men vi får se hur det blir med det, avslutar Göransson.