Från Göteborg till bryggeri i Kina

Det började med ett intresse för språket. Men nu är Emmy Andreasson bosatt i Kina och jobbar för bryggeriet Jing-A.

Emmy Andreasson är ursprungligen från Mölndal men fastnade tidigt för det kinesiska språket. Inte minst efter att ha varit ute och rest med en vän 2007 och då tillbringat tid i Kina.

– Jag gillade verkligen Peking som stad och blev nyfiken på språket, säger hon.

Efter en tid hemma åkte hon tillbaka till Peking för att lära sig kinesiska. Hon skulle studera i tre månader men blev kvar i två år. Därefter blev det studier i närheten av Newcastle i norra England, men Kina lockade hela tiden.

Nu har hon bott där i fem år.

– Jag tycker fortfarande lika bra om staden.

I drygt två år har hon nu jobbat på bryggeriet Jing-A. Ett jobb som hon trivs med.

– Det började med att en vän fixade så att jag fick hjälpa till på några ölfestivaler. Då gjorde jag det i utbyte mot gratis öl, berättar hon.

Hon fortsatte med det jobbet och det hela blev mer seriöst. Hon jobbade med en pop up-bar och blev till slut fast anställd.

– Jag jobbar mest med festivaler och med vårt taproom som vi startade när bryggeriet blev lite större. Men på ett litet bryggeri får man vara beredd på att göra det mesta, säger hon.

Hon gör också en del olika events på bryggpuben och märker av det växande intresset för öl i Kina.

– Raketen har skjutits i väg men har inte full fart ännu. Men kineser är snabba på att ta till sig nya saker och det händer mycket nu.

Hon säger att det finns en del nördar som visar vägen och de lockar även andra till att prova hantverksöl från de mindre bryggerierna.

– Det är allt fler som kommer till vår pub, men folk har inte riktigt utbildningen på öl ännu. Vi får hjälpa dom en hel del men det gör vi gärna, säger Andreasson.

Ölintresset har blivit så stort att hon numera har en egen bryggeriutrustning hemma.

– Fast jag har faktiskt inte hunnit med att brygga så mycket, säger hon.

De kinesiska lagarna gör det svårt för mindre bryggerier att sälja sin öl fritt över landet. Det krävs en stor produktion för att få göra det. Men trots det är Jing-A ett av de bryggerier som växer och som hittar allt fler kunder i Peking.

Men trots kärleken till Peking kan det faktiskt bli en flytt för Emmy Andreasson nästa år. I så fall bär det av till Boston, och där lär det inte heller vara svårt att hitta god öl eller jobb på ett bryggeri.

– Inget är helt bestämt, men som det ser ut nu flyttar jag, säger hon.