Belgiska höjdare bör inte missas

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Belgiska höjdare och ett par samarbeten där svenska bryggerier varit inblandade. Det är höjdpunkterna när det kommer ny öl på Systembolaget på fredag.

För den som gillar belgisk öl gäller det att vara på hugget på fredagens släpp i det exklusiva sortimentet. Förutom den eftertraktade hallonlambiken 3 Fonteinen Framboos kommer årets version av Gouden Carolus Cuvee van de Keizer, en grym mörk belgisk ale. Dessutom en fin råg-saison från De La Senne (i samarbete med Stockholm Brewing), med andra ord en fin belgisk trio i olika stilar. Från nordligare breddgrader kommer en fin suris från Brekeriet (i samarbete med 7venth Sun ) och en trevlig IPA från Lervig.

JACOB HANSSON

Samtliga drycker i släppet:

Brekeriet / 7venth Sun Vild Sieben, 375 ml, 59,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl

Mjuk funkig arom med fruktiga inslag och en hint av vinäger. Balanserad syra i smaken med citron och en hint av vinäger. Brekeriet fortsätter släppa trevliga surisar i sin Vild-serie.

Dugges Tonkanilla Mangorange, 330 ml, 350 kr, 6 %, Övrig syrlig öl

Aromen drar åt äppelpaj med kanel och inslag av rabarber, mango och vanilj. Mjuk syra med en lätt sötma. Speciell men god, troligtvis en vattendelare.

Brasserie De La Senne / Stockholm Brewing Sprussel, 330 ml, 34,00 kr, 5,8 %, Saison

De La Senne kan det där med att brygga saison vilket de också visar i sitt samarbete med Stockholm Brewing Co. En frisk och balanserat kryddig råg-saison med granbarr där både rågen och granbarren lyfter ölen utan att ta  över.

Buxton Shelterstone IPA, 330 ml, 30,90 kr, 5,6 %, India pale ale (IPA)

Aromen domineras av humle med söta tropiska frukter, en lätt fruktighet och en tydlig gräsighet. Mild maltbas där humlen får dominera men den är något för grön och gräsig för mig.

Lervig Perler for Svin IPA, 330 ml, 34,90 kr, 6,3 %, India pale ale (IPA)

God NEIPA med tropiska frukter och en mild beska. Möjligtvis något tunn i kroppen vilket gör den lite obalanserad men det är en petitess. Gott!

Õllekunsti Oü Pohjala Reede, 330 ml, 39,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Fruktig doft med jordgubbar, persika och en mild citruston. Smaken följer aromen med söta röda bär och en mjuk beska. Något för estrig och saknar friska humletoner.

BrewDog Hop Hacker, 330 ml, 29,90 kr, 8,7 %, Imperial/Dubbel IPA

Ganska tung doft med söta och kryddiga toner av kåda, kola och en lätt kryddighet med lite kardemumma. Smaken är söt, maltig och kryddig med en tydlig beska. Funkade inte riktigt för mig.

Het Anker Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark, 750 ml, 119,00 kr, 11 %, Belgisk mörk ale

En mycket fin mörk belgare med mörkt socker, torkad frukt, lakrits, kryddor och en lätt nötighet i aromen. Balanserad och fyllig sötma i smaken men ändå lättdrucken. Mycket gott.

Mikkeller & Lervig Beer Geek Vanilla Shake, 330 ml, 67,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Tung doft av vanillin, mörk choklad, karamell och toner av kaffe. Söt och fyllig i smaken med en tydlig beska i slutet och en lätt sälta.

Gosnells London Mead, 330 ml, 29,00 kr, 5,5 %, Mjöd

Söt doft med en tydlig blommig honungskaraktär och inslag av äpple och citrus. Genomgående mjuka smaker, söt men ganska tunn.

Ej med på provning:

3 Fonteinen Framboos, 750 ml, 369,00 kr, 5,3 %, Lambic – frukt och bär