Hembryggnings-SM hotat även nästa år

Håkan Liljegren på SHBF. Foto: Privat

Hembryggning-SM i Göteborg var i farozonen inte bara på grund av corona i våras. Nu framkommer även att SHBF hade problem med Tillståndsenheten i Göteborg. Och ingen vet om det går att genomföra 2021.

Nu blev det aldrig något publikt event i år, bara domartävlingen i SM i Göteborg 2020 genomfördes, så frågan om tillstånd hann aldrig ställas på sin spets. Men problemet kvarstår nu när SHBF ska planera för ett nytt SM på samma plats 2021.

– Det är ett dilemma. Att försöka planera ett SM våren 2021 med den framförhållning som behövs försvåras nu inte bara av situationen med corona och begränsningarna av folksamlingar. Har vi dessutom en handläggare på tillståndsenheten som inte godkänner vår ansökan får vi en ännu knivigare situation, säger Håkan Liljegren på SHBF.

Frågan om tillstånd för SM är svår och lagen är luddig och det är inte första gången problemet uppstår. Även i Kalmar 2006 fick SHBF nej, den gången på grund av att det fanns serveringstillstånd i de tänkta lokalerna. Då flyttades arrangemanget till en fabrikslokal och genomfördes till slut trots allt.

Även 2008 blev det nej. Den här gången i Lövstabruk i Tierps kommun.

– Den gången körde vi ändå, vilket gjorde att alkoholhandläggaren hotade att polisanmäla oss, berättar Håkan Liljegren.

Han vet inte om det blev nån polisanmälan till slut. SHBF beslutade att ta bort inträdesavgiften för tävlingen och på det sättet komma undan. 

2008 tog SHBF även kontakt med en jurist för reda ut vad det är som gäller egentligen. Juristen kom fram till att bortsett från att hålla eventet i lokaler med tillstånd var det grönt ljus. Och denna bedömning har SHBF lutat sig mot sedan dess och det har fungerat fram till nu.

Men tillståndsenheten i Göteborg köpte inte det och ansåg att entréavgiften och försäljning på plats inte var tillåten och skickade ärendet vidare till länsstyrelsen. När sen arrangemanget ställdes in stannade allt där, så om det kan bli ett SM i Göteborg eller inte är det ingen som vet i nuläget. Skulle det bli ett stopp kan det tvinga SHBF att flytta SM till Stockholm i stället.

– Försäljning under SM är inget större problem att stryka. Lite synd bara om det inte finns mat att köpa, men entréavgiften är svårare. SM är numera så pass stort att det är svårt för föreningen att genomföra ett SM med gratis inträde, säger Håkan Liljegren.

– Sen kan man tycka att det är lite märkligt att de inte vill låta försäljning av mat ske om vi bjuder på öl, medan de som säljer öl är skyldiga att se till att mat finns.

För att ändå göra det lite smidigare i Göteborg har Håkan även försökt ta kontakt med polisen för att se så att det inte finns andra hinder för evenemanget. Men inte ens det gick att göra.

– De sa att de inte ger något tillstånd innan det är klart hos tillståndsenheten.