Konkurs väntar för Erikas ölsatsning

Erika Parneborg försätter sitt Hopsie Daisy i konkurs. Foto: Ronny Karlsson.

Satsningen var offensiv men det lyfte aldrig tillräckligt. Nu har Erika Parneborg beslutat att avveckla Hopsie Daisy.

Gävlebryggeriet har funnits på marknaden i cirka tre år, men Parneborg bedömer att det inte finns någon framtid för satsningen.

– Det finns alltid alternativ, men jag har funderat under hösten och det får vara bra såhär. De lönsamhetsambitioner vi har ligger inte inom räckhåll och därför väljer vi att göra detta avslut, säger hon.

Planerna på att starta ett bryggeri tog form redan 2014, men uppstarten drog ut på tiden. Hon utbildade sig till bryggare i Ludvika och i och med att satsningen var rejäl direkt med ett bryggverk på 2000 liter så tog det lång tid att få allt på plats.

– Jag skulle ha behövt komma i gång tidigare, nu började vi samtidigt som så många andra bryggerier.

Planen från start var att komma in med öl på Systembolaget och att där växa och få chansen i fler butiker. Men även om ölen från Hopsie Daisy säljer bra lokalt så har det varit svårt att nå ut och hamna på hyllan i övriga delar av landet.

– Företaget växer men det har växt för lite och för sakta. Vi bryggde ungefär 30 000 liter 2018 och det blir nog det samma 2019. Det räcker inte riktigt för att Hopsie Daisy ska bli ett lönsamt och ekonomiskt hållbart bryggeri.

Nu kommer hon att försätta företaget i konkurs under kontrollerade former och det blir upp till banken att sälja utrustningen. Hon tror inte att det kommer att finnas någon som är beredd att ta över bryggeriet i sin nuvarande form med tanke på hur marknaden ser ut idag.

– Det är en enorm överetablering där ute just nu och vi måste vara realistiska och inse att det inte går att fortsätta. För mig känns det fruktansvärt tråkigt, det här har varit min bebis ända sedan starten, men det finns också massor av stunder jag ser tillbaka på med glädje och stolthet, säger Parneborg.