Erika är orolig för överetablering

BRYGGARENKÄTEN

Erika Parneborg på Hopsie Daisy ser en fara med att det finns så många små svenska bryggerier. Det och annat får du veta av hennes svar på vår bryggarenkät.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?
Ja du… jag minns att det var några timmar den 17 juni som var bäst! Just den dagen funkade bryggningen & tapplinan felfritt, försäljningen var helt ok och vi hade varken för mycket eller för lite öl på lager! De timmarna var helt klart 2018s bästa!

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?
Jag vet knappt vad jag ska brygga nästa vecka! Än mindre vad som händer 2019!

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige?
– Oppigårds! Sjukt hög kvalitet, prisvärt som tusan för ölkonsumenterna och samtidigt lönsamma på sätt som vi andra bara drömmer om. Man kan bara applådera, höja glaset och utbringa en redig skål!

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?
– Överetablering! Hur många öl får det plats i lokalt&småskaligt sortiment egentligen? I dagsläget är det väl typ 1250 aktiva artiklar… och det verkar inte bli något större trendbrott. Med andra ord blir det mindre och mindre plats i den redan lilla fiskedammen som heter TSLS.

5. Vad blir ditt bryggeris största projekt under 2019?
– Med skräckblandad förtjusning ser vi fram emot Beernews enkät i december 2019… Den är alltid lika svår att svara på och blir ett ångestladdat sista-minuten projekt varje gång!

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?
– Heston Blumenthal!
Jag tror ölvärlden är sugen på lite molekylärt gastronomitänk. Tänk er till exempel en helt transparent krämig Imp Stout med skum och allt! Den utmaningen borde Heston gå igång på!