Kollegorna inspirerade Maja att brygga

VECKANS HEMBRYGGARE

Då är det premiärdags för vår serie Veckans Hembryggare. En gång i veckan under året hoppas vi presentera hembryggare runt om i landet. Först ut är Maja Koivunen.

Namn: Maja Koivunen
Ort: Riala (Norrtälje)
Ålder: 25 år
Hembryggare sedan: 2013

Varför började du som hembryggare?
– Jag började jobba på Humlegårdens Ekolager. Jag visste själv inte att man kunde brygga bra öl själv hemma, men när jag såg alla kollegor göra så grym öl så var det svårt att inte prova. Och efter första ölen var jag helt fast.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag lägger ca 1/2 dag varje vecka i snitt. Vissa veckor lägger jag ingen tid alls, och vissa veckor står jag båda kvällar och helger och brygger och tappar upp.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Det är svårt att hitta tid och får plats med allt. Ingenting med själva bryggningen upplever jag svårt, men att brygga så mycket som jag egentligen hade velat tar väldigt mycket tid. Och all utrustning tar väldigt mycket plats.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Jag har gjort många öl jag gillar. Min först öl jag någonsin bryggde, en honungsporter, samt en mörk belgare jag gjort för några år sedan är några av favoriterna. Men den jag är mest nöjd över och den jag även har fått mycket kredd för är en super saison med fläderblom jag bryggde till Stockholms Sommarölträff 2015. Den blev en väldigt champagnelik öl som jag lyckades vinna med. Det är en vanlig lätt saison i grunden som jag hällde i koncentrerad hemgjord flädersaft i. Det var nog bara ren tur att den blev så bra, den kunde nog lika gärna ha slutat i vasken. Jag har inte försökt att brygga den igen.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Svårt fråga, jag har druckit så lite kommersiell öl i mina dagar jämfört med många andra ölfantaster, eftersom jag började brygga egen som jag drack innan jag kunde köpa öl på systemet. Jag har druckit mycket bra, men jag reflekterar sällen över vilken öl och bryggeri det egentligen är. Jag drack en Helles senast jag var på Zum Franziskaner, tror det var Schlenkerla eller Mahr’s, som var riktigt bra. Annars är det troligtvis någon suröl, en Rodenbach kanske.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Aldrig. Jag vet hur mycket slit och jobb det är. Jag tror att jag till slut skulle lessna på ölbryggandet. För mig är det en hobby, men om jag skulle starta ett byggeri skulle det handla mer än om bara ölen. Det är så mycket runt omkring som måste fungera, och om den ölen jag vill brygga inte efterfrågas så är det kört. Jag skulle aldrig vilja sälja en öl som jag inte tycker är min bästa.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var inte rädd att prova något nytt. Jag har lärt mig mycket genom att bara experimentera. Jag tycker inte du bara ska gå efter vad som är traditionellt, testa dig fram genom att till exempel använda den klassiska bitterhumlen som aromhumle. Sen har jag själv blivit en mycket bättre hembryggare av att prova mycket öl med vänner. Inte dricka, utan prova och faktiskt reflektera över vad som är bra och dåligt samt diskutera med andra. Sen när du har lärt dig grunderna tycker jag du ska läs en bra bok, t.ex. How To Brew. Det finns mycket bra grejer i litteraturen att lära sig. Och sist men inte minst: använd bra jäst.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Det största missödet jag har varit med om är när jag skulle brygga med havregryn. Jag har aldrig haft problem med att bryggverket sätter igen tidigare, men när jag bryggde med stor mängd havregryn gick det inte bra. Dum som jag var hade jag inte några risskal, men jag tänkte att det var värt en försök. Det slutade med att jag hällde i 40% okrossad malt för att få mer ”luft” i bädden och var ändå tvungen att mäska halva satsen med kittel. Det tog 5 timmar att bara mäska. Det dofta så himla gott om mäsken att jag bara inte kunde hälla ut den. Ölen blev i slutändan bra. Men bryggdagen blev lång och stökig.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: ljust
Kastrull eller bryggverk: bryggverk
Flaska eller fat: fat
Pub eller hemma: hemma
Session eller imperial: session
Surt eller beskt: surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: reinheitsgebot