Handbollsstjärnan presenterar eget öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Handbollsstjärnan Staffan Olsson har tagit fram ett öl i samarbete med Södra Maltfabriken.

En gång i tiden var han bland de bästa i världen. Men när handbolls-EM startar den här gången får Staffan Olsson nöja sig med att vara representerad i form av öl.

Det finns nog knappt någon svensk idrottsintresserad person som inte vet vem Staffan Olsson är. 55-åringen var en stor profil under sin aktiva period, dels för sitt spelsätt men också för sitt långa hårsvall. Under karriären blev det bland annat två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver.

Men när handbolls-EM startar i Sverige under fredagen är det en ny generation som tagit över. I stället kommer Staffan Olsson då att vara med och presentera sitt öl En Kul Lager, döpt efter en populär handbollsfint.

Ölet är bryggt av Södra Maltfabriken och är en ljus lager på 4,8 procent.

– Staffan hade länge haft tankar om att göra ett öl och han ville ha något med hög drinkabiitet, säger Magnus Mårdberg på Södra Maltfabriken, som tagit fram ölet i samarbete med importföretaget Juvinum.

Handbollsprofilen var under sin karriär bland annat proffs i Kiel, och hade önskemål om att ölet skulle smaka som en nordtysk pilsner.

Han har själv inte några bryggarkunskaper, men var engagerad i processen ändå. Det gjordes flera testbatcher innan han var nöjd med resultatet.

– Han var här och hjälpte till både när vi bryggde och när vi buteljerade. Han var väldigt engagerad och samtidigt en väldigt trevlig person, säger Mårdberg.

Ölet hade premiär i Alingsås i samband med en träningsmatch inför EM, och kommer att finnas på de arenor där turneringen spelas de kommande veckorna. Dessutom finns ölet på Systembolaget efter en del turer fram och tillbaka.

– Vi ville först kalla ölet för Straffan 13, men det tyckte Systembolaget påminde för mycket om sport, om hans tröjnummer och att han kunde vara duktig på straffar. Men själv säger han att han är usel på straffar och bara skjutit en bra straff i hela sitt liv, berättar Mårdberg.