Klassiskt punkband släpper första ölet

Bildspel

Bild 3 av 4

För Anders Nilsson har det varit speciellt att låta det här ölet få jäsa i bryggeriet.

Kultbandet Asta Kask ger sig in i en ny värld. Nu kommer deras första öl i samarbete med Benchwarmers.

Asta Kask bildades i Töreboda 1978 och hade först namnet X-tas. Michael Blomqvist är den enda originalmedlemmen som varit med på hela resan och faktiskt kom det en skiva från bandet så sent som i fjol.
Nu satsar man även på ölbranschen. Tvåtaktslager är namnet på det öl som nu ska ut på marknaden. Bara 30 fat finns det så det gäller att vara på hugget för landets pubar.
För Anders Nilsson var detta inte bara en bryggning utan också en kontakt med ett band som betytt mycket för honom.
– Jag har lyssnat på Asta Kask sedan jag var cirka 13 år och föll för deras texter och tempot i låtarna. Jag var punktrummis i många år och i vårt band Urbans Undergång så var Asta Kask den givna förebilden.
Ölsnacket började efter en konsert tidigare i år.
– Jag frågade Asta Kask efter en spelning på KB i Malmö i april i år om vi skulle göra en öl tillsammans. Dom tyckte det lär som en kul idé och efter lite snack fram och tillbaka så kom vi fram till att vi skulle göra en lager med hüll melon och amarillohumle.

Även bandet tycker att det här projektet har varit spännande.

– När Anders på Benchwarmers kom fram till oss efter ett svettigt gig och började snacka om att brygga en Asta-öl blev vi så klart sugna direkt. Det visade sig att det inte bara var snack utan mycket riktigt fick snart ett peppat mail där vi sen tog det vidare. Som kollektiv är Asta Kask förtjusta i smakrik men lättdrucken lager så efter att ha utvärderat deras andra ölsorter kom vi fram till vilket håll vi ville gå åt, fast ändå mer åt lager hållet. Det är en ära att få tillägnas Benchwarmers nya Tvåtakts-lager, kommenterar man.