Klackarna i taket när Gårdslager vann

Juryn var rörande överens: Årets nya svenska öl 2023 är Gårdslager från Remmarlöv Gårdsbryggeri, tätt följd av Brekeriets Delta, Nils Oscars Rökbock och Apex Morning Star ipa.

Läsare, bryggare och ölfantaster från Sveriges alla hörn hade tagit sig till Lådan i Stockholm för att fira nystarten av Beernews. Kön ringlade sig lång till baren där de flesta av de nominerade ölen till Beernews utmärkelse Årets bästa svenska nya öl 2023 serverades på fat. Kvällen inleddes med att redaktionen presenterade de topp fyra bästa ölen till jubel och applåder från publiken. Som slutgiltig vinnare stod Gårdslager från Remmarlöv Gårdsbryggeri.

 

Vinnaren släpptes som nyhet under förra året och finns nu i det fasta sortimentet på Systembolaget. Gårdslager är en stilig helles, bryggd bland annat på malt gjord på gårdens eget barkekorn. På plats för att ta emot utmärkelsen och priset – ett specialdesignat ölkrus i keramik – var Remmarlövs Frida Eklund.

 

Under kvällen bjöd Fredrik Berggren på ett klurigt ölquiz som vanns av Rebecca Lind. Dessutom tog gästerna chansen att prata med Beernews redaktion om vad de vill läsa om och många levererade tips på både nyheter och artiklar.

 

Beernews vill särskilt tacka Lådan för att releasefesten fick den perfekta inramningen på den trivsamma ölhallen i Stockholm. Tack också till Ernesto Cortez som tog mingelbilder och dokumenterade festligheterna (se nedan). Och framförallt – stort tack till alla er läsare som dök upp under kvällen. Det blev verkligen en kväll att minnas!

 

Vad vill du att Beernews ska skriva om? Vinn ett ölkrus
Nu har har du också möjlighet att tycka till. Berätta vad du tycker att Beernews ska ta upp för ämnen eller kom med nyhetstips. Det är enkelt – svara på denna enkät, lämna din mailadress och signa upp dig för Beernews nyhetsbrev så är du med i utlottningen av ett exklusivt ölkrus från Beernews.

 

ÅRETS BÄSTA SVENSKA NYA ÖL:

1. Remmarlöv Gårdsbryggeri – Gårdslager

Remmarlöv är ett av få svenska bryggerier som jobbar fullt ut med hållbarhet och lokalt ursprung när det gäller råvaror och processer. Gårdslager är en rustik, elegant och lättdrucken Helles som har potential att få fler att upptäcka och dricka svensk hantverksöl. Dess lätta gräddighet backas upp av fylliga noter av spannmål, halm och örter – en ljus svensk lager som är så självklart god och inbjudande att man bara vill dricka mer.

 

2. Brekeriet – Delta
Brekeriet har sedan starten skämt bort oss med

sina högkvalitativa vilda öl. Under 2023 lyckades de knipa en svår plats i det fasta sortimentet med det nya ölet Delta. För under 60 kronor kan vi nu köpa ett fantastiskt öl som det ligger mycket tid, arbete och kärlek bakom. Ett öl som knappt något annat svenskt bryggeri kan göra lika bra. Det är värt att uppmärksamma.

 

3. Nils Oscar – Rökbock
Vinnaren av Hembryggar-SM bryggdes kommersiellt på Nils Oscar – och vilket öl det blev! Det släpptes i december och fick representera finalen av de ganska många svenska rököl som släpptes under 2023. Ett öl som är en hommage till både hembryggningsscenen och klassiska tyska rököl från Bamberg.

 

4. Apex Brewing Company – Morning Star IPA
År 2016 släpptes Stigbergets GBG Beer Week IPA, ett öl som blev startpunkten och ledstjärnan i Norden för en ny sorts ipa. Svenska hantverksbryggerier har sedan dess producerat så mycket humlejuice att vi knappt kan se skogen för alla träd längre. I år var det dock en hazy ipa som lyste extra starkt. När Apex Brewing fick en leverans av nyskördad Nelson Sauvin-humle så bryggde de Morning Star IPA, ett öl som flög högt över trädtopparna.

 

BILDSPEL FRÅN RELEASFESTEN
Foto: Ernesto Cortez

Läs också: 

• 2023 års bästa nya svenska öl