Studenter satte fokus på kemiska ämnen i öl

Elin Forslin, Max Liljeqvist, Agnes Fredriksen, Per Malmberg Nan Albertson, Johannes Hedfors och Elvira Arnstrand var med hos Poppels. Även Branko Marković har vart med i projektet. Foto: Privat.

Kandidatexamen i analytisk kemi. Då tittade en del av studenterna närmare på öl.

 

Studenterna går på civilingenjörsprogrammet inom kemiteknik och just detta arbetet handlade om analytisk kemi. De använde sina kunskaper för att titta närmare på barley wine från Poppels och det blev både lärorikt och spännande.

– Vi tittade på hur analytisk kemi kan hjälpa bryggerierna, säger Nan Albertson, som var en av handledarna.

Hon jobbar själv med företaget BeerLab, som hjälper bryggerier med bland annat kemiska analyser, så hon har förstås koll på både kemi och bryggerier.

– Men identifierar de kemiska ämnen som finns i ett öl. Vi har gjort det på Chalmers och det är gjort med ganska dyra maskiner, säger Albertson.

Gruppen tittade på ett barley wine och dessutom på ett öl i samma stil som var fatlagrat. Det gav en bra grund för att lära sig mer och gav dessutom intressant information om ölen. Det hela mynnande ut i en kandidatrapport som sedan fick försvaras mot övriga på utbildningen.

– Man kan ta öl på väldigt stort allvar när man tittar kemiskt på det. Och när man fatlagrar öl kommer det fram en massa spännande grejer, säger Albertson.

Studenterna avslutade sin vår med att samlas på Poppels där det blev en rundvandring och en öl för de som ville det.

– Rapporten skickas till Poppels också, vi har haft väldigt bra stöd från Mats Wahlström, säger Albertson.