Jubileumsöl tillbaka i fatlagrad version

Dugges nya öl "16" får bli årets födelsedags öl för bryggeriet. Foto: Dugges.

Festen blev inställd men ”15” blev i stället till öl. När det nu är dags för Dugges att fylla 16 år kommer en fatlagrad variant av jubileumsstouten och ölet ”16” är något alldeles extra.

 

I fjol vid den här tiden var tanken att Dugges skulle ha flera stora 15-årsfester. Det fanns planer på evenemang i både Östersund och Stockholm, och i Göteborg skulle man fira på båda Brewers Beer Bar med tap takeover och burkar med Dugges- öl som producerades i USA.

Sedan kom pandemin.

Till slut blev det tre öl med namnet ”15”, en suris, en india pale ale och en imperial stout, som fick markera jubileet.

– Då sade vi att vi får fira när vi fyller 16 i stället, men så blir det ju inte heller, säger Tomas Halberstad på Dugges.

Men även i år blir det i alla fall ett öl för att markera årsdagen. Ölet ”16” är en fatlagrad variant av stouten ”15” och då pratar vi om starka grejer.

– Vi bryggde en extra batch av ”15” och lade den på bourbonfat. Vi fick tag på blöta och fina fat så ölet är på hela 18 procent. Vi hade ju 15 olika kryddor i originalet och vi tänker att fatlagringen får räknas som krydda nummer 16, säger Halberstad.

Ölet har premiär på bryggeriets egen bar Pils i Göteborg på lördag, men det ska också släppas i Systembolagets tillfälliga sortiment i juni.

– Premiären blir faktiskt på vår födelsedag som är 24 april, säger Halberstad.

15-årsfesten då? Ja, den får vi vänta på, men den är inte bortglömd.

– Någon gång ska vi ha den, menar Halberstad.