Jeremy försöker få in mer cask i Sverige

Jeremy Duxbury.

Cask har blivit en allt vanligare syn på svenska pubar, i alla fall i större städer. En som bidragit till det är Jeremy Duxbury på Jorvik Estates.

Jeremy Duxbury är inte bara importör för en rad brittiska bryggerier, han är dessutom en förkämpe för cask i Sverige.

– För mig är cask mer av ett korståg än en lönsam affär. Jag älskar att kunna gå in på en pub i Stockholm och dricka en cask, berättar han. 

– När jag kom till Stockholm var det en stor stark som gällde och det är inte så det fungerar i Storbritannien. Alkoholen är bara ett socialt smörjmedel i där och jag tror att det blir så här med till slut.

Trots att covidpandemin förlamat branschen och caskbeställningarna minskat med 40 procent 2020 ser han ändå positiva tecken för cask i Sverige. Den senaste tiden har han installerat 16 anläggningar, många av dem nyinstallationer. Kunderna finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Uppsala. Totalt har han i dagsläget ungefär 24 anläggningar hos 12 kunder.

– Vi säljer 80 casktunnor i månaden nu och det blir drygt 29000 liter per år, det kommer att dubblas när pandemin är över, säger Jeremy.

– Sen pratar vi med en del större företag på nationell nivå, men det är ett svårt år för såna revolutionära idéer som cask.

Brexit har inte gjort livet lättare för importörer och det gäller förstås även Jeremy. Och de regeländringar som han måste ta hänsyn till kommer i slutänden att påverka svenska öldrickare. 

– Transportindustrin har förändrat hur de tar betalt så att jag nu får en räkning per leverantör i stället för en sammanslagen räkning och standardpriset för mig har ökat med 130 procent. Det innebär att jag måste säga till mina kunder att de bara får ta öl från två bryggerier i taget, de kan inte plocka hur de vill från olika bryggerier längre. 

– Det slår hårt och det är svårt att erbjuda ett urval, men om jag får 30 kunder till försvinner problemet.

Ett annat bekymmer är att många brittiska bryggerier drabbats hårt av coronarestriktionerna och caskproduktionen har stått stilla.

– De får kämpa, man kan inte göra cask smått och det kräver planering för att komma igång igen. Men vad jag hör från bryggerierna så räknar många av dem med att komma igång om tre veckor igen.

Cask är traditionellt svag öl och på frågan om vad som säljer bäst ju nu så är det just svag öl Jeremy tar upp.

– Det verkar röra sig tillbaka mot session ale, som ligger mellan 3,8 och 4,4 procent. Samtidigt importerar vi ju vad som produceras och det är ju mest session. Cask är inte så kallt och blir det starkare är det inte trevligt.