Här är alla betygen på dagens ölnyheter

Dagens ölnyeheter innehåller flera höjdare. Foto: Montage.

Ett par riktiga höjdare, men också ett par öl vi inte riktigt gillade. Här är våra omdömen på dagens ölnyheter.

Tisdag innebär som vanligt nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi tycker så här om ölen.

Pivovar Shenk
750 ml, 148,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl
Flaskan svämmade över direkt vid öppning, så tänk på var du öppnar den. Ganska rejält surt med fruktiga inslag. Kan inte säga att den smakar fel, men det här var ingen favorit.

Dugges Tropic Tropic Thunder Thunder
330 ml, 43,00 kr, 9,0 %, Övrig syrlig öl

Sköna tropiska toner i doften, som faktiskt påminner väldigt mycket om Tropic Thunder. Sedan blir smaken tyngre, frukten och de tropiska tonerna finns kvar, det blir en annan komplexitet men samtidigt tappar en del av det riktigt friska som finns i originalet. Gott men måste jag välja så tar jag nog Tropic Thunder. Dock skall nämnas att det så klart ska skilja en del, då ölen skiljer rejält i styrka.

Duvel 6,66
330 ml, 28,90 kr, 6,6 %, Belgisk ljus ale
Friskt med sköna belgiska jästtoner, en lätt kryddighet, det är lätt humlat och där finns en del fruktiga toner som följer med genom ölet. Lätta grästoner kompletterar i eftersmaken. Mycket gott.

Monkey Brew Hyperspace
440 ml, 70,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Fruktigt och med en del humle, men där finns också en ton som jag inte riktigt kan precisera som stör. Helt okej öl men något är det som stör mig i smaken.

Buxton Rudenko Bourbon Barrel Aged Barley Wine
330 ml, 90,90 kr, 12,5 %, Barley wine
Sött med rejäla fattoner, russin och dadlar ger ölet en härlig sötman men kanske är fatlagringen lite för tydlig för att ölet ska få högsta betyg. Klart gott dock.

Aecht Schlenkerla Fastenbier
500 ml, 29,90 kr, 5,9 %, Öl av flera stilar
Ganska rejält rökigt, det doftar aska från en utrunnen brasa, men där finns också en maltkropp och lätta frukttoner som får ta plats. God öl, men det krävs förstås att man gillar det rökiga för att uppskatta detta öl.

Gamma Go Off
440 ml, 64,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt med frukttoner och en lätt gräston, en maltbas ligger med i bakgrunden, men kanske lyser alkoholen igenom en aning. Helt okej utan att nå toppklass.

Oskar Blues Barrel-aged Ten Fidy
355 ml, 70,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout
Massor med smaker och ändå med en balans och allt flyter samman. Fattonerna gör att en del av de ganska hårt rostade tonerna i originalet filas bort och det här blir grymt bra med kaffetoner, mörk choklad och lätta vaniljtoner. Mycket gott, här pratar vi världsklass!

Dugges Nutty Swirl
330 ml, 60,00 kr, 13,0 %, Imperial porter och stout
Sött med mjölkchoklad och pistage i första rummet, nötiga toner, fylligt och en öl för dig som gillar söta imperial stouts. Väl dold alkohol. Vi gillar det.

Sierra Nevada Barrel-aged Narwhal
473 ml, 80,90 kr, 11,9 %, Imperial porter och stout
Fatlagrat med sköna ektoner, kaffe och en del mörkchoklad. Ölet är riktigt gott men kommer inte riktigt upp i samma höjder som Ten Fidy här ovan.

To Öl Liquid Confidential
375 ml, 119,00 kr, 15,1 %, Imperial porter och stout
Sött med röktoner, vinöst och med choklad, lakritstoner och en ganska väl undangömd alkohol. Klart god öl.