Irina dukar upp till två olika middagar

SOMMARFRÅGOR 2020

Irina Carlén svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Irina Carlén är nästa ölprofil att svara på våra sommarfrågor. Hon har till och med plockat fram två olika sittningar med middagsgäster. 

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– I stor utsträckning. I princip alla events och provningar jag haft inbokade för min egen verksamhet har antingen blivit framflyttade eller inställda. Känns tråkigt så klart, men jag har använt tiden till egen utbildning istället och går väl ur detta något smartare, haha. För SHBFs räkning blev det ett riktigt hästjobb att manövrera SM utan folkets val. Där finns många individer som verkligen ställt upp och jobbat hårt vid omställningen. Det blir en lång lista om jag skulle tacka alla där med namn alltså. Nere i Malmö drog vi på SSB och Minus1 ner på produktionen ett tag men nu har det också landat lite. Vi hann med IWCBD-collaben i alla fall så det kändes skönt. Sen har väl de digitala ölträffarna runt om i landet hjälpt de personer som är i behov av den sociala kontext som föreningarna bistått med, tänker för min del på Ölgäris och Fermenistas främst. För många konsumenter har nog den sociala biten varit svårast att hantera.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Jag har äntligen tid att ta vara på möjligheterna som kommer med egen odling i kombination med hembryggning. Jag kommer experimentera med främst bär och örter som jag drivit upp på kolonin. Kanske brygga utomhus lite mer?

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag blev helt tagen av den collab som gjordes mellan Malmö Brewing och Stigbergets, ”Irish Moss Pit”. Ett väldigt fint exempel på hantverksmässighet där de fångar dry stoutens särdrag på ett elegant sätt och bildar en fin motvikt till de tunga pastries vi sett sista åren. Den fanns tyvärr bara på Taproom, men jag hoppas på ett uppsving för stilen generellt.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Det är väl troligt inom en längre tidsram med tanke på den likriktning globalt som skett de senaste decennierna.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Om endast levande nu: Melissa Cole (cicerone och ölskribent), Mariana Schneider (bryggare på Amager Bryghus) och Dr J. Nikol Jackson-Beckham (jämställdhetsambassadör i ABA). Om tid är irrelevant: Michael Jackson (Beer Hunter), Hildegard von Bingen (abbedissa, bryggare och kompositör) och Marie Troch (medgrundare av Cantillon). Tänk vilka historier de skulle sitta inne på!