Hur är ölsuget efter nio vita månader?

Om graviditetstestet är positivt kan det dröja ett tag till nästa öl. För den gravida partnern i alla fall. Foto: Pixabay

Ena stunden dricker du en kall öl. Nästa stirrar du på ett graviditetstest och inser att det dröjer väldigt väldigt länge till nästa öl. I alla fall om du är kvinna.

Hälften av mänskligheten är kommer aldrig att kunna bli gravida och slipper även en del av följderna. Det är kvinnorna som gör jobbet och får ge upp ölen medan männen kan sitta kvar i soffan och konsumera allt från Mariestads till Speedway Stout.

Hur är det då att tvingas avstå från öl så länge? Jovars, inte så farligt. I alla fall om man får tro kvinnorna själva. Exempelvis Ölgäris ordförande Josefine Törnqvist. Hon avstod alkohol från det från det att hon fick reda på att hon var gravid tills hon slutade med smärtstillande efter förlossningen.

– Det var inte så märkvärdigt. Trodde nog att det skulle vara en större uppoffring än vad det faktiskt var. Kanske bland annat för att det finns en hel del bra alkoholfri öl? Men det kändes också rätt skönt att ha en längre alkoholfri period.

Therese Mortensen är en av delägarna till Bearded Rabbit. Hon höll upp med alkohol i tio månader och för henne försvann suget på grund av en annan följd av graviditeten.

– Jag mådde väldigt illa under de första 20 till 22 veckorna. Så då hade jag verkligen inget sug på öl. Och när jag mådde som sämst så var det även massor av ölfestivaler som vi ställde ut på. Tror inte att det ökade suget direkt. Jag insåg hur jävligt det kan vara att vara helt spiknykter på en festival … Det blev värre de sista två veckorna, då var jag sjukt sugen på en go öl eller ett Mosel Riesling.

Irina Carlén, är bland annat är vice ordförande i Svenska Hembryggareföreningen. Hon slutade dricka alkohol cold turkey när hon fick beskedet. I princip. För henne var värsta besväret inte att sluta dricka utan fördomsfulla människor.

– Det var okej, jag arbetade jag i ölbranschen under tiden så det var svårt att hålla koll på smakprofilerna på alla produkter vi hade inne. Det slutade med att vi hittade på Irina Special: lite öl utspätt med så pass mycket vatten att man fortfarande kunde känna smak och doft av den. Sen blev det mycket spottande… Jobbigast var nog att min trovärdighet kring ölkännedom ifrågasattes i tid och otid. Flera personer som inte ville ta mina råd eftersom jag var gravid och blev upprörda över att en gravid jobbade med den här typen av produkter.

Hur var det med partnern då? Vissa väljer att avstå i solidaritet, andra inte. Irinas man kompromissade och drog ned på konsumtionen.

– Men vi delar ju intresse så jag tyckte ändå att han kunde fortsätta prova och berätta för mig. Vi testade massor av alkoholfria alternativ dock, även om det 2013 inte alls fanns lika många produkter ute på marknaden.

Therese Mortensen skrattar åt frågan. Så är ju hennes man också bryggare, öl ingår i jobbet, och han slutade inte att dricka öl.

– Verkligen inte. Men det gjorde inte så mycket. Sen fick han hålla sig från att öppna vissa flaskor som blev inköpta.

Josefine Törnqvists partner då?

– Nej. Det fanns ingen poäng med det för oss, svarar hon.

Även om kvinnan ammar så är det okej att dricka öl efter graviditeten. Enligt Livsmedelsverket medför måttligt drickande inga medicinska risker för barnet. Även om verket förstås lägger till att det heller inte har några positiva effekter – för barnet. För kvinnorna kan det ju vara en positiv effekt i form av en trevlig upplevelse.

– Nu var det nästan exakt 2,5 år sen. Så känslan kan ha bleknat lite. Men ”shit vad gott”, säger Therese Mortensen. Jag blir lite osäker på vad det var. Antingen var det en Tilquin som vi trodde att vi skulle dricka på BB men som dracks hemma i stället. Eller så var det Go Fresh som vi i FemAle bryggde med Mohawk och släppte under min graviditet. Den här ville jag ju testa innan den blev alltför gammal. Och den hade ändå hållit förvånansvärt bra!

För Irina Carlén var känslan av första ölen mer tudelad.

– Jag hade längtat så länge och haft den första ölen som ett mål att se fram emot, men när jag väl var där kändes det nästan övermäktigt. Tanken var att dricka den efter att förlossningen var över, men den var alldeles för tumultartad och jag var helt i spillror så det blev inte läge att fira med imperial stout då.

– Jag hade de Molens Hel & Verdoemenis 666 eftersom jag misstänkte innan att förlossningen skulle vara en liknande upplevelse. Det blev dock inte den ändå, utan ett par veckor senare tog jag en Carlsberg 3,5 procent med betydligt mindre smak att vänja sig vid.

Josefine Törnqvist beskriver känslan av första ölen efter förlossningen som fuzzy.

– Jag märkte helt klart att min kropp inte var van med alkohol. Jag minns inte exakt vilken öl det blev. Dugges Mini Fresh kanske. Jag hade saknat champagne mycket mer så det fick bli premärdrycken när alkoholen åkte fram. Men med en nyfödd blev det inte så mycket överhuvudtaget. Hade mest sug på att dricka New England DIPA men det var lite väl tufft för en ovan så det blev halva glas och folköl rätt så länge.